Начало WRC News Танак: Някак се успокоих и се върнах към нормалното си каране

Танак: Някак се успокоих и се върнах към нормалното си каране

304
0

От Танак и Мартин Ярвеоя са първите естонци, спечелили световната рали титла в историята на WRC. Двамата спечелиха 6 от 13-те проведени досега ралита и взеха общо 9 подиума, а второто място в Испания стигна, за да стигнат върха в тазгодишното първенство.

„Трудно е да намеря думи в момента“, призна Танак

„Напрежението през изминалия уикенд беше на съвсем друго ниво. Това бе целта на живота ми. Знаех, че не мога да си позволя каквито и да са грешки – трябваше ми добър резултат, за да спечеля титлата. В началото ми бе трудно да издържа на напрежението, да намеря ритъм, но в крайна сметка някак се успокоих и се върнах към нормалното си каране.“

„В неделя сутринта се чувствах добре в колата, намерих чудесен ритъм, но Дани [Сордо] бе малко по-бърз. Бях наясно, че в пауърстейджа ще е трудно да взема нужните ми точки. Натиснах здраво и в крайна сметка усилията ми се отплатиха. Трябваше да преодолея много неща по време на кариерата си и е невероятно най-после да постигна целта си.“


Шефът на Тойота във WRC Томи Макинен бе категоричен, че моментът е исторически.

„Това е огромна награда за целия отбор и работата ни с От и Мартин. Знам на какъв натиск е подложен пилотът в ситуации като тази от изминалия уикенд. Според мен е трудно за разбиране от хората, които наблюдават отстрани. Но това, което От постигна в пауърстейджа, бе съвършено изумително. Взе точно толкова, колкото му бе необходимо“, допълни Макинен.

Яри-Мати Латвала и Крис Мийк завършиха съответно пети и на далечната 29-та позиция (заради катастрофа в събота)

„Доволен съм от моя уикенд – смятам, че темпото ни бе постоянно, не направихме сериозни грешки и като цяло постигнахме добро представяне. В началото ми липсваше увереност, така че трябва да съм доволен от резултата“, обясни финландецът.

Мийк допълни, че са намалили темпото в пауърстейджа, тъй като не са можели да помогнат на Танак, а целта е била да не му попречат в крайна сметка.