Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 11 – Де Вилиър спечели етап, Ал-Атия...

Рали ДАКАР 2011 – ден 11 – Де Вилиър спечели етап, Ал-Атия запазва лидерството

36
0
?????? ?? ??????,??????????

Жиниел де Вилиър от екипа на Фолксваген спечели десетата отсечка от рали Дакар 2011. Това е първата етапна победа на пилота по време на настоящото издание на ралито.

Същевременно след края на деня лидерът в генералното класиране Насър Ал-Атия увеличи преднината си пред основния си съперник Карлос Сайнц.

Де Вилиър спечели рали Дакар през 2009 г. В момента в общото класиране той се движи трети. По време на етап 10 Де Вилиър застигна Ал-Атия, избирайки по-пряк маршрут и благодарение на това приключи деня с най-добър резултат.

Втори и трети в етапа финишираха пилотите на BMW Кшищов Холовчиц и Стефан Петерханзел, а едва след тях състезателите на Фолксваген Насър Ал-Атия и Карлос Сайнц.

Независимо от това Ал-Атия все още е лидер в общото подреждане на състезанието и дори увеличи преднината си пред главния си съперник Сайнц. Причината е, че испанецът финишира с 18-минутно изоставане от Де Вилиър и вече разликата му в генералното от Ал-Атия е над 12 мин.

Малко след финала на етап 10 Сайнц сподели:

За нас денят бе абсолютна катастрофа. Затънахме в дюните само 5 км след старта. По-късно спукахме и гума. Освен това се губихме няколко пъти, особено в края на отсечката, когато не успяхме да намерим правилния изход от коритото на реката. Нещо повече, получихме повреда в скоростната кутия, което също ни забави. Така че, денят можеше да премине и много по-добре, но също така и по-зле. Изоставането ни в генералното подреждане не е непреодолимо. Ще даваме всичко от себе си до финалния метър, за да опитаме и да спечелим.

В резултат на постигнатите времена през този 11 ден от рали Дакар генералното класиране се оглавява от Ал-Атия, следван от: Сайнц (+12,37 мин.), Де Вилиър (+46,57 мин.), Петерханзел (+1:39.32 ч.), Милър (+3:40.43 ч.).

При мотоциклетистите Марк Кома е на път да си осигури още един триумф в рали Дакар, особено след съкрушителната си победа в етап 10. Испанецът приключи отсечката Копиапо-Чилесито с около 10 мин. пред най-големия си съперник Сирил Депре. Така сега Кома е с 18 мин. и 10 сек. пред Депре в генералното. Трети е чилиецът Франсиско Лопес.

При ATV машините етап 10 бе спечелен от аржентинецът Хорхе Сантамарина, а българският представител Петър Ценков завърши девети. В генералното класиране Ценков се изкачи до 10-о място. От 16 стартирали пилоти в категорията българинът се движеше осми малко преди края на отсечката, но бе изместен от аржентинеца Томас Мафей. Лидер в генералното класиране при ATV машините продължава да е Алехандро Патронели.

При камионите Владимир Чагин бе най-бърз в етап 10 и си възвърна лидерството в генералното класиране. Това бе общо пета победа за руснака в настоящото издание на ралито. Сега Владимир Чагин има аванс в общото подреждане от над 17 минути пред Фирдаус Кабиров, трети в Едуард Николаев, който изостава с над 2 часа и половина.

През днешния ден участниците в рали Дакар 2011 преминават етапа Чилесито-Сан Хуан, след който остават финалните две отсечки на надпреварата.