Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 12 – Ал-Атия води, Сайнц изостана колосално

Рали ДАКАР 2011 – ден 12 – Ал-Атия води, Сайнц изостана колосално

42
0
????? ??-????

Насър Ал-Атия спечели и етап 11 Чилесито-Сан Хуан от рали Дакар и продължава да оглавява генералното класиране. За сметка на това неговият съотборник и най-сериозен конкурент Карлос Сайнц отново имаше проблеми, изостана колосално и в резултат изпадна до трето място в общото подреждане на близо час и половина от Ал-Атия.

Преди започването на етап 11 Сайнц заемаше втората позиция в генералното след Ал-Атия. За съжаление при преминаването на отсечката Чилесито-Сан Хуан испанецът попадна в дупка, която не бе видял поради многото прах в отсечката. В резултат счупи окачването на своя Фолксваген и загуби около час. Това бе отразено и в генералното класиране, където той отиде на трета позиция, изпреварен от Жиниел де Вилиър.

След най-бързия в отсечката Ал-Атия останаха Стефан Петерханзел (+1,13 мин.) и Жиниел де Вилиър (+4,52 мин.).

Генералното класиране след етап 11 изглежда по следния начин: 1 Ал-Атия, 2 Де Вилиър (+51,49 мин.), 3 Сайнц (+1:27.27 ч.), 4 Петерханзел (+1:40.45 ч), 5 Холовчиц (+4:02.54 ч.).

При мотоциклетистите етапът бе спечелен от Сирил Депре. Втори с изоставане от 2 мин. и 11 сек. се класира Марк Кома, трети Франсиско Лопес с разлика от 6 мин. и 19 сек. от лидера Депре. В генералното Кома продължава да е лидер с преднина пред Депре от 15 мин и 59 сек. Трети е Франсиско Лопес.

При ATV машините Себастиан Халперн си осигури още една победа в отсечка. Втори се класира Томас Мафей, трети Алехандро Патронели. В генералното касиране обаче лидер продължава да е Алехандро Патронели. Българският участник Петър Ценков се класира на осмо място в етапа. В генералното класиране той продължава да е на 10-а позиция.

При камионите Владимир Чагин постигна нова етапна победа. Той финишира на 11 мин. и 4 сек. пред втория Пеп Вила. Трето време даде Фирдаус Кабиров. Етапната победа спомогна преднината на Чагин в генералното пред основния му съперник Кабиров да се увеличи и след отсечката Чилесито-Сан Хуан тя е час и половина.

В момента участниците в рали Дакар 2011 преодоляват предпоследната отсечка Сан Хуан-Кордоба. Официалният финиш на надпреварата пък ще се състои в неделя, 16 януари.