Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 13 – Сайнц начело в етапа, Ал-Атия...

Рали ДАКАР 2011 – ден 13 – Сайнц начело в етапа, Ал-Атия устремен към крайната победа

42
0
Насър Ал-Атия

Карлос Сайнц спечели предпоследния етап от тазгодишното издание на рали Дакар. В същото време обаче начело в генералното класиране и то с голяма преднина е неговият съотборника Насър Ал-Атия.

В етап 12 Сан-Хуан-Кордоба Сайнц бе по-бърз от втория Жиниел де Вилиър с 2 мин. и 43 сек. Трети с много внимателно каране и разлика от 6 мин. и 11 сек. финишира лидерът в общото класиране Насър Ал-Атия.

Въпреки това катарският пилот на Фолксваген все още има преднина от 48 мин. и 21 сек. пред втория в общото подреждане Жиниел де Вилиър, а до финала на надпреварата остава само още един етап.

Миналогодишният победител в рали Дакар Карлос Сайнц е трети в генералното класиране, но с сериозно изоставане от 1 ч. и 21 мин. от лидера Ал-Атия.

Стефан Петерханзел от BMW остана на 4-о място в етапа и същевременно е на 4-о място в класирането. Той водеше в началната секция на отсечката Сан Хуан-Кордоба, но последваха отново пукания на гуми, както и пробив в радиатора и изтичане на течност, обясниха неговото закъснение.

При мотоциклетистите Марк Кома малко по малко се приближава към нов триумф в рали Дакар. Испанецът записа още една етапна победа. Най-близкият му съперник Сирил Депре трябваше да се задоволи с второто място за деня, изоставайки с 37 сек. от постижението на Кома. В резултат Марк има преднина в генералното от 16 мин. и 36 сек. пред Сирил.

При ATV машините отсечката Сан Хуан-Кордоба бе спечелена от Кристоф Деклер, следван от Себастиан Халперн. Алехандро Патронели остана 4-и в етапа, но продължава да оглавява генералното с 58-минутна преднина.

Единственият останал българския представител в рали Дакар в ATV категорията Петър Ценков имаше проблеми. Той стартира с добро темпо като на четвъртата междинна контрола бе 10-и. Петър обаче изгуби над 4 часа в пътя си до петата часова точка. Впоследствие Ценков успя да премине шестата контрола, но беше с 6-часово изоставане спрямо победителя в отсечката Кристоф Деклер.

При камионите Владимир Чагин записа седма етапна победа в рали Дакар 2011 и 63-а за всичките си участия в надпреварата. Второ време даде Фирдаус Кабиров, който изостана от сънародника си с 48 сек.

В генералното Чагин води с около 1 час пред Кабиров и при положение, че остава само 1 етап от надпреварата, Владимир е почти сигурен победител.

На състезателите в рали Дакар 2011 им остава да се справят само с още 1 етап от програмата – Кордоба-Буенос Айрес.