Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 3 – Сайнц увеличи преднината си

Рали ДАКАР 2011 – ден 3 – Сайнц увеличи преднината си

40
0
Карлос Сайнц

Карлос Сайнц успя да спечели и втория етап от тазгодишното рали Дакар. По този начин пилотът увеличи и преднината си в генералното класиране.

Състезаващият се с Фолксваген Туарег испанец бе най-бърз в началната отсечка Виктория-Кордоба. Впоследствие на 3 януари той спечели и етапа Кордоба-Сан Мигел де Тукуман, с което преднината му във временното генерално класиране се увеличи. В резултат Карлос Сайнц (Фолксваген Туарег) е с 3 мин. и 05 сек. пред основния си съперник Стефан Петерханзел (X-Raid BWM).

Съотборникът на Сайнц – Насър Ал-Атия записа второ време за деня. В генералното класиране обаче остана трети като поне засега не успя да изпревари Стефан Петерханзел, оставайки на 14 сек. след него.

След изминаването на третия ден от надпреварата три от екипажите на Фолксваген (Сайнц, Ал-Атия и Де Вилиър) са в топ 4. Четвъртият екипаж на марката с пилот американецът Марк Милър обаче претърпя инцидент и натрупа закъснение от около 50 мин. По тази причина Милър стартира четвъртия ден от надпреварата от 16-а позиция.

Роби Гордън с Хамър пък бе сполетян от механични проблеми, заради които загуби около половин час и изпадна до 21-а позиция.

На другия полюс бе представянето на Жюрлен Чичери с Мини. В първия етап заради проблеми той загуби около час. При втората отсечка обаче нямаше никакви трудности, финишира 7-и и това му позволи да се изкачи до 23-а позиция в генералното класиране.

При мотоциклетите етап 2 бе спечелен от Сирил Депре, което му позволи да заеме и лидерската позиция във временното генерално класиране. Следват го Марк Кома и предишният лидер Рубен Фариа.

При камионите също има разместване – новият лидер в генералното класиране е Фирдаус Кабиров, който спечели етап 2. Предишният водач в таблицата Владимир Чагин финишира 5-и в отсечката, изоставайки на 6 мин. и 14 сек. от лидера. Така Чагин остана трети в генералното подреждане.

В класа на ATV машините България има двама свои участници. Петър Ценков завърши втория етап 16-и на 34 мин. след победителя Алехандро Патронели. В генералното класиране Ценков е 17-и на час и 10 минути от водача Йозеф Махачек. Денят отново бе тежък за Тодор Христов, който тръгна уверено, но се забави заради технически проблем и в крайна сметка финишира 27-и на 2 ч. и 8 мин. от водача. В генералното класиране Христов е 28-и, с натрупани от вчера 6 часа наказания. Двамата българи се състезават с машини Can-Aм Renegade 800.

В момента екипажите преминават по маршрута на третата отсечка от рали Дакар 2011 – Сан Мигел-Сан Салвадор.