Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 5 – Сайнц взе още един етап,...

Рали ДАКАР 2011 – ден 5 – Сайнц взе още един етап, малшанс за Петерханзел

24
0
Карлос Сайнц,Насър Ал-Атия

С победата си в етапа Сан Салвадор-Калама, изминат през петия ден от рали Дакар 2011, Карлос Сайнц увеличи преднината си в генаралнто класиране. Едновременно с това испанецът все повече се приближава към рекорд по етапни победи в надпреварата. Той спечели етап за 20-и път в кариерата си, а рекордьор до момента е Стефан Петерханзел, който има записани 22 етапни триумфа.

Отсечката стартира на територията на Аржентина и впоследствие премина в Чили. В началото изглеждаше, че Петерханзел с X-Raid BMW има най-големи шансове за успех. На първата часова контрола той водеше с 15 сек. пред Сайнц с Фолксваген Туарег.

По-късно през деня обаче Стефан бе забавен от спукана гума и от лидер се смъкна до трето място. В резултат на първа и втора позиция се оказаха отново пилотите на Фолксваген – Карлос Сайнц и Насър Ал-Атия. С четвърто време финишира другият пилот на Фолксваген Жиниел де Вилиър. Пети остана Марк Милър, също от тима на Фолксваген. Този резултат позволи на американеца отново да се върне сред екипите от топ 10 във временното генерално класиране.

– Можеше да бъде чудесен ден, защото водехме на междинните часови контроли – заяви Петерханзел. – Но спукахме гума и трябваше да я сменим, което ни отне около 2-3 минути. От толкова се нуждаехме, за да спечелим етапа. Това означава, че се справяме добре с навигацията и нямаме проблеми на секциите, които бяха на висока надморска височина. Така че, дори ако да стартираме трети утре не беше наша стратегия, нещата накрая не се обърнаха в негативна за нас посока. Потегляйки трети, можем да спечелим доста ценни минути.

От своя страна Сайнц прогнозира, че тепърва в ралито работата по навигирането ще става по-сериозна и по-сложна. От тази гледна точка настоящият лидер в рали Дакар 2011 вижда заплаха в лицето на следващите го в генералното класиране Ал-Атия, Петерханзел и Де Вилиър.

При мотоциклетистите Марк Кома спечели втора поредна етапна победа, което го изведе и на първо място в генералното подреждане. Основният му конкурент Сирил Депре пак трябваше да се задоволи с второто място в отсечката, губейки 16 сек. от Кома и така с разлика само от 2 сек. му отстъпи лидерската позиция. Двамата са далеч напред от останалата група мотоциклетисти, но досегашният трети в генералното Рубен Фариа изпадно до 7 място, тъй като загуби време във втората част на етапа. В резултат трети в генералното вече е чилиецът Франсиско Лопес Контардо.

При камионите Владимир Чагин постигна 59 етапна победа в рали Дакар и увеличи преднината си в генералното класиране в своята категория. Той прибави към актива си нови 2 мин. и 18 сек. пред съперника си Фирдаус Кабиров, който приключи отсечката с второ време. Трети и в етапа и в генералното е чехът Алес Лопрайс.

При ATV машините с първо време етапа приключи Томас Мафей, което изведе и него най-отпред в генералното класиране на класа. Втори и трети и за деня и в генералното са респективно Алехандро Патронели и Себастиан Халперн.

Що се отнася до българските участници в тази категория на рали Дакар 2011, в четвъртия етап те се справиха повече от добре. След края на отсечката Сан Салвадор-Калама Петър Ценков финишира 9-и, а това е и мястото му в генералната подредба. Тодор Христов завърши 17-и, но поради натрупани 9 часа наказания е 21-и в генералното класиране.

През днешния ден екипажите се справят с отсечката Калама-Икуике.