Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 7 – Проблемите на Петерханзел бонус за...

Рали ДАКАР 2011 – ден 7 – Проблемите на Петерханзел бонус за Сайнц

45
0
Карлос Сайнц,рали Дакар 2011

Карлос Сайнц от екипа на Фолксваген спечели последния етап преди деня за почивка в рали Дакар 2011. Това означава, че надпреварата вече е преполовена, а испанецът води в генералното класиране. Следва го неговият съотборник Насър Ал-Атия, изоставащ на 2 мин. и 42 сек. Трети, след променливи шансове за успех през изминалите 7 дни, на 14 мин. и 51 сек. от лидера е Стефан Петерханзел, пилот на BMW.

Във въпросния етап 6, който е следван от ден за почивка, екипите на Фолксваген отново бяха най-бързи. С най-добро време финишира Сайнц, следван от Ал-Атия, Де Вилиър и Милър. Едва пети и то с изоставане от 12 мин. и 25 сек. се оказа Петерханзел.

Само етап по-рано за пилота на BMW ситуацията изглеждаше коренно различна. Тогава Петерханзел изоставаше от Сайнц в генералното само с 2 мин. и 26 сек. По време на първата половина от етап 6 Стефан също водеше. Грешка в навигацията, комбинирана с 4 пъти пукане на гуми обаче доведе до колосално изоставане за Петерханзел.

След изоставането на Петерханзел битката за спечелването на етапа се води между съотборниците Сайнц и Ал-Атия. Испанецът победи с едва 9 сек., след като самият той спука гума.

При мотоциклетистите етап 6 бе спечелен от Рубен Фариа, който обаче по-късно получи наказание. В края на етап 6 той трябваше да зареди с гориво и задължително да престой там 15 мин. Португалецът обаче е престоял само 5 мин. и 13 сек. В резултат бе решено останалите 9 мин. и 47 сек. да бъдат добавени към времето му и вместо като победител в етапа той бе класиран 7-и. Така вторият Елдер Родригес вече е първи, а Сирил Депре и Марк Кома втори и трети. Въпреки закъснението си, Кома все още е лидер в надпреварата и има аванс пред Депре от 8 мин. и 48 сек.

При камионите Алес Лопрайс спечели първия си етап в рали Дакар от 4 години насам. Той бе облагодетелстван от факта, че въздесъщите руснаци Фирдаус Кабиров и Владимир Чагин бяха сполетени от технически проблеми по време на етап 6. Така чехът Лопрайс успя да финишира 5 мин. и 55 сек. пред Кабиров и 9 мин. и 39 сек. пред Чагин. Въпреки това Кабиров все още има комфортна преднина в генералното класиране от 19 мин. и 20 сек. пред Чагин и 21 мин. и 25 сек. пред Лопрайс.

По отношение на българите, които се състезават в категорията на рали Дакар 2011 за ATV машини, има неприятна новина. Тодор Христов е претърпял лек инцидент по време на етап 6. В резултат е възможно българинът да приключи участието си в надпреварата. Христов е отпаднал преди 11-ата контролна точка на отсечката Икуике-Арика.

Другият ни участник Петър Ценков завърши 15-и етап 6. Той измина разстоянието от Икуике до Арика за 9:52:53 ч. Победител стана аржентинецът Алехандро Партонели, който успя да преодолее изпитанието за 6:41:33 ч. Пилотът на Ямаха е и лидер в генералното класиране.

Според програмата на рали Дакар 2011 днешният ден е отреден за почивка на участниците.