Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 8 – Ал-Атия топи аванса на Сайнц

Рали ДАКАР 2011 – ден 8 – Ал-Атия топи аванса на Сайнц

38
0
????? ??-????

Насър Ал-Атия спечели етап 7 от рали Дакар, с което стопи наполовина разликата на водача в генералното класиране Карлос Сайнц. Така битката между съотборниците в тима на Фолксваген за първото място в състезанието става още по-ожесточена – в момента авансът на испанеца пред Ал-Атия е само минута и 22 сек. За сметка на това след етап 7 изоставането на Стефан Петерханзел се увеличи с още 7 мин. и 40 сек.

Организаторите скъсиха етап 7 – Арика-Антофагаста с цел леко да улеснят екипажите в началото на втората част от рали Дакар 2011 след деня за почивка.

Стефан Петерханзел с X-Raid BMW, който бе основният съперник на състезателите от Фолксваген, сериозно изостана в петък, когато спука 4 пъти гума. Етап 7 отново не премина безпроблемно за него, тъй като още на старта пак се появи проблеми с гума. Впоследствие Петерханзел заложи на внимателно и сигурно темпо, заради което финишира чак 4-и в етапа и в генералното класиране вече е на 21 мин. и 11 сек. от водача Сайнц.

Пред Петерханзел с трето време в етап 7 се нареди друг пилот на Фолксваген – Жиниел де Вилиър. Само след тази отсечка той стопи около 5 минути от преднината на пилота на BMW и в резултат вече изостава на около 10 мин. в генералното от Петерханзел. Ако тенденцията се запази, е много възможно на финала на Дакар 2011 три екипа на Фолксваген да окупират почетната стълбичка.

Междувременно от рали Дакар 2011 отпадна пилотът на Мини Жюрлен Чичери. Това се случи в деня за почивка при катастрофа по време на тестове. В етап 7 пък отпадна пилотът на X-Raid BMW – Орландо Теранова. Аржентинският състезател се движеше на 7-о място в генералното класиране.

При мотоциклетите етап 7 бе спечелен от чилиеца Франсиско Лопес Контардо, който бе по-бърз от втория Сирил Депре с 2 мин. и 21 сек. и от третия Марк Кома с 3 мин. и 45 сек. В резултат Кома все още е лидер в генералното, но разликата му с втория Депре намаля на 7 мин. и 24 сек. Трети в общото подреждане е Лопес на 18 мин. и 27 сек. от лидера.

При ATV машините етап 7 бе спечелен от Себастиан Халперн, втори се класира полякът Лукаш Ласкавиец. Лидерът в генералното класиране Томас Мафей се нареди едва 9-и в отсечката, но авансът му, както и изоставането на Алехандро Патронели, позволи Мафей да остане начело.

Единственият останал в надпреварата български участник Петър Ценков завърши етап 7с 13-о време при ATV машините. Той измина маршрута от Арика до Антофагаста за 5:27:23 ч. Така Ценков вече е на 16-о място в генералното класиране.

При камионите Алес Лопрайс спечели втора поредна отсечка в Дакар 2011, след като се оказа най-бърз и в етап 7. Фирдаус Кабиров и Владимир Чагин останаха съответно с второ и трето време в отсечката. Така след Арика-Антофагаста лидер е Кабиров, следван от Лопрайс, който благодарение на спечелените два етапа, измести от второто място Чагин и сега изостава на 16 мин. и 22 сек. от водача. Трети е Чагин на 28 мин. и 22 сек. от Кабиров.

В момента екипажите преодоляват етап 8 от рали Дакар 2011 – Антофагаста-Копиапо.