Начало WRC News Рали Мексико е много близо до завръщане в календара на WRC за...

Рали Мексико е много близо до завръщане в календара на WRC за 2023 г.

227
0
рали Мексико 2020
снимка, Тойота

Рали Мексико е много близо до завръщане в календара на WRC за 2023 г. Завръщането на чакълената надпревара се очаква да бъде обявено от организаторите на събитието RallyMex. Официалното съобщение за завръщането на Мексико в световния рали шампионат (WRC) се очаква да бъде публикувано в следващите няколко дни.

Все още не са известни датата и локацията, на която ще се проведе ралито. За последно WRC беше в Мексико през 2020 г. Тогава надпреварата беше съкратена заради пандемията от коронавирус. Организаторите на състезанието бяха принудени да позволят на всички участници и отбори да напуснат страната заради започващите ограничения и затваряния на границите. Тези мерки бяха взети с цел намаляване на заразените хора.

Тогавашното рали Мексико беше спряно в събота, когато начело бе Себастиен Ожие. Французинът беше обявен за победител. Няколко месеца след това той спечели и шампионата.

Състезанието беше последният кръг от WRC преди дългата пауза, която накара категорията да рестартира календара за сезон 2020. В крайна сметка бяха отменени всички състезания извън Европа. Те бяха заменени от рали Естония и рали Монца, които направиха официален дебют в шампионата

Тази година имаше възможност за завръщане в Южна Америка. От друга страна, високите транспортни разходи попречиха на WRC да организира събития в Чили или Аржентина. 

Въпреки това се предвижда WRC да се завърне в Северна Америка през следващата година. Състезанието ще се проведе в мексиканския щата Гуанахуато. Състезанието отново ще се проведе с подкрепата на местното правителство на щата.

Датата на кръга в Мексико все още не е определена. Очаква се ралито отново да се проведе през март, както е по традиция. По този начин трябва да се избегнат най-горещите периоди, както и дъждовете през следващите месеци.

Президентът на Рали Мексико Хуан Субервил посочи на конференцията, че работата по осигуряването на ново споразумение се е извършвала през цялата 2021 г.

Както вече съобщихме, WRC се стреми към календар с 14 кръга за 2023 г. Той ще бъде съсредоточен върху осем европейски кръга и шест старта извън Европа.

Вече е потвърдено, че един от сигурните кръгове в WRC ще бъде рали Сафари. Надпреварата в Кения вече има договор до сезон 2026.