Начало WRC News Съкратиха рали Мексико, Ожие взе победата

Съкратиха рали Мексико, Ожие взе победата

1387
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Организаторите на рали Мексико взеха решение да съкратят надпреварата с един ден, за да дадат възможност на фенове, участници и официални лица да се приберат. Разпространението на COVID-19 налага все повече ограничения на пътуванията и всички страни в състезанието в сътрудничество с местните власти постигнаха единодушно споразумение за промяната. Победата взе Себастиен Ожие и ще бъде разпределен пълен точков актив, тъй като са изминати повече от 75% от първоначално определената състезателна дистанция.

„Решението бе единодушно”, потвърди рали директорът на ФИА Ив Матон

„Натъжени сме заради това, че ралито приключва преждевременно, но ситуацията се променя бързо. Приоритетът ни е всички да се приберат у дома, а в различни части на света се въвеждат ограничения за пътуване. Благодарни сме на организаторите и мексиканската международна автомобила федерация (Mexican International Motor Sport Federation) за невероятната им отдаденост, домакинството на събитие от световна класа и местните здравни власти за работата им да защитят всички.”

Ожие спечели състезанието с аванс от почти половин минута. Втори завърши От Танак (+27,8 сек), следван от Теему Сунинен, Елфин Еванс, Кале Рованпера, Понтус Тидеманд и т.н.

Шесткратният световен шампион бе много внимателен в карането си, след като излезе начело в предходния ден.

Това е шести триумф на Ожие в това състезание

„Тази победа има различен привкус, защото ралито изобщо не трябваше да се състои. Защитата на човешкия живот е над всякакъв друг интерес и със сигурност над състезанията! Успехът няма никакъв успех, ако застрашим феновете тук”, заяви Ожие.

След рали Мексико той вече е пръв в подреждането при пилотите с актив от 62 точки. Зад него са Елфин Еванс и Тиери Нювил. Тойота е начело в генералното класиране при отборите със 110 точки. Хюндай е на втора позиция с 89, а М-Спорт заема третото място с 65.