Начало Рали Рали Португалия 2011 стартира утре

Рали Португалия 2011 стартира утре

53
0
???? ??????????

Рали Португалия 2011, което ще стартира само след ден, е първата класическа макадамова надпревара в календара на WRC този сезон.

До момента от изданието на световния рали шампионат за 2011 г изминаха два кръга. Първият бе в Швеция при минусови температури и с настилка от лед и сняг. Следващият беше домакинстван от Мексико. Там настиката бе макадам, но самата надпревара е по-нетипична поради високата надморска височина, на която се провежда.

В резултат рали Португалия се счита за първата макадамова надпревара от календара с класически показатели. Нещо повече, смята се, че именно в Португалия ще си проличи реалната форма на основните съперници в шампионата Форд и Ситроен и кой от тях е успял да подготви по-добре своя автомобил.

Самото рали Португалия е с дълга история зад гърба си и участва в календара на WRC още от създаването на шампионата през 1973 г. През 2002 г. надпреварата бе премахната от календара и се завърна през 2007-а с ново местоположение – регионът Алгарве. За разлика от миналата година обаче ралито ще се проведе с около 2 месеца по-рано и логично се очакват по-ниски температури и евентуално дъжд.

Тазгодишното рали отново ще бъде базирано във Фаро. Етапите имат доста на брой бързи секции, а настилката е от твърд и абразивен макадам. Новото е, че след 37 години за първи път надпреварата се завръща в Лисабон. Там ще бъде церемониалният старт в четвъртък следобед, а почти веднага след това и суперспециалният етап.

Завръщайки се във Фаро, екипажите ги очакват три пълни състезателни дни. През първия и втория има по 6 скоростни отсечки, а през третия 4. В сравнение с предходното издание единствените значими промени са включването на 0,27 м към 2-ата отсечка и изцяло нов маршрут за 15-и/17-и етап, който последно бе използван през 2007 г. Това означава, че т. нар. Power Stage, който носи бонус точки на пилотите, ще се проведе на непознат маршрут.

Освен всичко друго рали Португалия е началният кръг за новооткритата WRC Академи – програмата за млади пилоти, подкрепяна от Форд.