Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел наказан с 3 места назад на грида за удара със Сайнц...

Ръсел наказан с 3 места назад на грида за удара със Сайнц (обновена)

2814
0
Джордж Ръсел, Карлос Сайнц
Джордж Ръсел и Карлос Сайнц; снимка: Уилямс

Джордж Ръсел получи наказание преместване с 3 места назад на грида заради удара в началото на спринтовата квалификация на пистата Силвърстоун с Карлос Сайнц. Инцидентът се случи в първата обиколка и бе разгледан от стюардите след сесията. Пилотът на Уилямс завърши девети, което означава, че ще е 12-ти на стартовата решетка за домашната си Гран при на Великобритания.

Стюардите постановиха, че Ръсел е блокирал предните си спирачки и се е изпързалял към края на пистата на излизане от шести завой, при което е ударил Сайнц

Те са наложили санкция преместване на грида, тъй като са сметнали, че добавено време не е подходящо наказание с оглед кратката продължителност на спринтовата квалификация. Ръсел получи и една наказателна точка, което означава, че вече има общо 7.

„Мисля, че наказанието е строго. Но все пак ще потеглим от страхотна позиция с възможност да се борим за точки. Темпото ни бе страхотно, а състезанието е дълго. Управлението на гумите ще е ключово“, каза Ръсел.

Сайнц бе извикан при стюардите за три различни случая

Единият бе сбутването с Ръсел. След това за начина, по който се върна на пистата. Пиер Гасли, Ланс Строл и Кими Райконен рязко трябваше да предприемат маневри, за да го избегнат. Последният случай бе за пренебрегване на инструкция от рейс директора. Става дума за пробните стартове, които бяха правени в края на сутрешната свободна тренировка. За същото нещо при стюардите бяха извикани Себастиан Фетел и Никита Мазепин.

„За мен не беше точно спринтова квалификация, а по-скоро серия с пробиване на път обратно в колоната“, коментира Сайнц. „Далеч не съм щастлив от факта, защото колата имаше добро темпо, а исках добра позиция на грида за състезанието. За съжаление всичко се прецака в първата обиколка заради – наистина го мисля – грешка на Джордж. Той блокира колелата, удари ме отзад, изхвърли ме от пистата и ме върна в дъното на колоната. Нямаше да отстъпя и натиснах газта до финала, направих някои добри изпреварвания въпреки трудностите ни на тази писта и стигнах 11-то място. Беше силно връщане, но предпочитам да не ме бяха избутвали.“

Сайнц, Фетел и Мазепин получиха предупреждения за неправомерни тренировъчни стартове. Стюардите посочиха, че в бъдеще неизпълнение указанията на рейс директора по този параграф ще бъдат санкционирани по-строго.

За Сайнц нямаше последствия от разследването за начина, по който се върна на пистата след сблъсъка с Ръсел.