Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел: Не мога да повярвам, че това бе едва втория ми подиум...

Ръсел: Не мога да повярвам, че това бе едва втория ми подиум за годината

2992
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Джордж Ръсел финишира на трета позиция в Гран при на Абу Даби. Пилотът на Мерцедес бе доволен от факта, че завърши сезона на висота и помогна на своя отбор да запази второто място при конструкторите. Ръсел също така призна, че все още не може да повярва на това, че записа само два подиума тази година.

Ръсел заяви, че по време на състезанието е „кашлял вероятно четири пъти на обиколка. Той добави, че е надпреварата е била доста тежка за него

„Беше доста тежко, което не ми помогна. Бих казал, че е огромно облекчение да закарам колата на трето място“, сподели Ръсел. „Тази година на няколко пъти изпуснах болида, така че съм доволен, че го докарах до финала днес.“

Мерцедес започна финалния уикенд за сезона само на четири точки пред Ферари. При положение че Люис Хамилтън и Карлос Сайнц стартираха извън топ 10, а Шарл Льоклер беше втори, на практика неделя всичко лежеше на плещите на Ръсел.

Пилотът на Мерцедес нямаше добър старт и бе задминат от Норис. За щастие, той успя да си върне четвъртото място след първата серия от питстопове.

С напредване на състезанието Ръсел зае четвъртото място, но нямаше шанс да се бори с Льоклер. Британецът дори се притесняваше от неочакваната „отборна игра“ между Льоклер и Серхио Перес. Мексиканецът изпревари своя съперник от Мерцедес, но имаше наказание от 5 сек. Перес дори изпревари Льоклер, но не успя да натрупа достатъчно голям аванс спрямо Ръсел. Така младият британец се качи на подиума и помогна ма своя тим да триумфира в борбата със Скудерия Ферари.

Това бе едва втори подиум за Ръсел през сезон 2023 в F1. Преди това 25-годишният състезател финишира трети в Барселона

„Не мога да повярвам, че това бе едва втория ми подиум за годината. Все пак се радвам да завърша сезона по такъв начин“, каза Ръсел. „В края на състезанието бях плътно до Чеко. Мислех, че Шарл ще ме подкрепи, но все пак уважение към него за това, че запази битката чиста. Сега можем да се успокоим малко.“

Ръсел призна, че без наказанието на Перес е нямало никакъв шанс да направи нещо, за да остане на третото място.

„Излязох от бокса с втория комплект твърди гуми. Успях да се справя добре и тогава Чеко просто се появи от нищото. Не знам какво се случи там, той имаше страхотно темпо. Беше много напрегнато в края, тъй като гумите се влошаваха. Доволен съм, че осигурих второто място за отбора. Тази вечер ще изпием няколко питиета!“

„Има толкова много хора във фабриката в Бракли и Бриксуърт, които работиха толкова усилено, за да постигнем това“, Сезонът беше наистина труден“, допълни Джордж Ръсел.

Другият пилот на Мерцедес Люис Хамилтън финишира девети. Седемкратният световен шампион имаше тежка надпревара, в която се бореше в средата на колоната. В крайна сметка той стигна до зоната на точките, макар да не успя да изпревари Юки Цунода накрая.

„Не беше чудесно. Току-що завърших девети. Това бяха две наистина лоши състезания“, коментира Хамилтън.

„Ред Бул спечели с преднина от 17 секунди, макар че инженерите им не са докосвали автомобила от август или юли. Можете да предположите къде ще бъдат догодина“.

Седемкратният световен шампион все пак бе доволен от това, че Мерцедес запази второто място при конструкторите.

„[Аз] съм наистина щастлив за отбора. Имахме страхотна надеждност и всички във фабриката свършиха чудесна работа“, допълни Люис Хамилтън.