Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел: Петъкът беше малко странен за нас, Хамилтън: Нямах достатъчно увереност в...

Ръсел: Петъкът беше малко странен за нас, Хамилтън: Нямах достатъчно увереност в автомобила

2437
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Джордж Ръсел финишира на пето място след края на днешния ден в Сузука. Пилотът на Мерцедес обясни, че денят е бил „малко странен“. Ръсел се надява екипът му да постигне напредък в остатъка от уикенда, който да го постави в по-силна позиция в неделя.

Ръсел даде 13-то време в първата свободна тренировка на пистата Сузука и пето във втората. Младият британец изостана както от Макс Верстапен, така и от Ландо Норис (Макларън) и пилотите на Ферари

Ръсел не се чувстваше никак добре по време на FP1 и се оплака от ниското сцепление на асфалта. Във втората сесия нещата малко се подобриха за него. 25-годишният състезател вярва, че е „половин стъпка“ назад спрямо Ферари и Макларън. Въпреки това той призна, че има още много работа, която да бъде свършена.

„Страхотно е да се върна на Сузука, това е невероятна писта“ сподели Ръсел. „Петъкът беше малко странен за нас. Пистата изглеждаше с много ниско сцепление, особено в FP1, така че автомобилът се плъзгаше доста. Това не е най-доброто усещане, особено когато трябва да преодолеете множество високоскоростни завои.“

Ръсел очаква висока деградация на гумите в неделя.

„Състезанието в неделя също ще бъде интересно, тъй като деградацията на гумите изглежда много висока. Що се отнася до класирането, изглежда, че тимът на Ред Бул се е върнал към нормалното си темпо в челото и е изключително бърз“, продължи пилотът на Мерцедес. „Мисля, че в момента сме на половин крачка зад Ферари и Макларън-а на Ландо. Имаме още малко работа, за да намалим тази разлика. Обикновено сме силни и подобряваме представянето си по време на уикендите. Затова можем да сме оптимисти за подобрение в [квалификацията]“, завърши Джордж Ръсел.

Междувременно Люис Хамилтън имаше доста тежък петъчен ден на Сузука. Състезателят на Мерцедес не влезе в топ 10 в нито една от двете сесии на трасето в Япония

„Това беше много труден ден за нас. Нямах достатъчно увереност в автомобила. Това допринесе за проблемите ни“, заяви Хамилтън.

„Беше трудно да намерим правилния баланс и не успяхме да се справим с това до края на FP2. Гумите доста прегряваха. Разбира се, това ни остави доста далеч в таблицата с времената“, добави пилотът на Мерцедес.

Хамилтън има четири победи на Сузука. Тази година обаче той едва ли има реален шанс за нов успех, освен ако не стане някое чудо.

„Знаем, че трябва да свършим много работа тази вечер, за да подобрим представянето си. Вярвам обаче, че можем да направим някои подобрения. През този сезон имахме подобни петъци и се върнахме по-силни в събота. Утре ще видим дали сме го направили отново. Тази вечер ще положим усилия, за да имаме всички шансове да се изкачим по-нагоре в класирането“, завърши Люис Хамилтън.

Междувременно Фернандо Алонсо даде шесто време във втората тренировка за Гран при на Япония. Испанецът очаква сериозна борба в утрешната квалификация.

„Наскоро излязохме от колата, така че нямам представа за всички данни, които събрахме днес.  Ще проучим всичко и се надявам [за квалификацията] да бъдем конкурентоспособни“, каза Алонсо.

„Чувствах се добре. Винаги е хубаво, когато дойдеш на Сузука- на тази писта винаги има хубаво усещане. F1 е създадена за този тип писта, така че беше чисто удоволствие да карам днес. Нека да видим дали и ние ще сме бързи и в оставащите дни от уикенда. Разбира се, очаквам тежка битка в Q3, особено за местата зад Макс“, завърши пилотът на Астън Мартин.