Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел приятно изненадан от подиума в Баку

Ръсел приятно изненадан от подиума в Баку

1043
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Джордж Ръсел финишира на трета позиция в състезанието на уличната писта в Баку. Пилотът на Мерцедес остана приятно изненадан от резултата, като се има предвид темпото му спрямо лидерите. Ръсел все пак беше категоричен, че е бил много бърз с твърдите гуми в края на състезанието.

Ръсел потегли от пета позиция в днешната Гран при на Азербайджан. Британецът не направи много добро потегляне и загуби позиции. Но с напредване на състезанието той успя да навакса малко и да поддържа постоянно темпо.

Пилотът на Мерцедес се представяше много силно след спирането си и слагането на твърдите гуми. Той се справи с Макс Верстапен и зае петото място. В предпоследната обиколка Ръсел се озова на подиума след инцидента с участието на Карлос Сайнц и Серхио Перес, което си беше малкo изненадващо

„Определено съм изненадан, но се радвам, че Чеко и Карлос са добре Бяхме едни от най-бързите с твърдите гуми, изпреварихме Макс. Допълнителен бонус е да спечелим подиума. [Най-тежкият момент] беше, че се забих в стена от прах и карбон в предпоследната обиколка. Това беше едно дълго и тежко състезание. Затова се радвам, че съм на подиума“, сподели Ръсел веднага след края на състезанието.

Ръсел добави, че състезанието е било доста странно за него.

„Беше толкова странно състезание. През първата половина бяхме на 1.5 секунди от темпото в челото. В последните 20 обиколки бях със секунда по-бърз от Оскар и Шарл и с три десети по-бърз от Макс, Чеко и Карлос“, обясни Ръсел.

„Това е същата писта, същият пилот, същият автомобил – просто преминахме от жълти на бели гуми. Честно казано, е доста вбесяващо, че положението се променя толкова много. Не става въпрос само за Мерцедес, а за всеки отбор и всеки пилот. В една сесия си бърз, а в следващата – не. Има само едно нещо, което се променя.“

Пилотът на Мерцедес отправи критики и към гумите на Пирели.

„Мисля, че дори хората, които произвеждат гумите, не ги разбират. Всички ние вероятно отново имаме нужда от сериозни разговори за това, което се случва. Имаме 2000 души, които се трудят, за да доставят най-бързия автомобил. В двадесет обиколки от състезанието имахме автомобил, който можеше да се бори за победата. Но в останалите двадесет обиколки имахме автомобил, който вероятно не трябваше да е в точките. Единствената разлика за това е в гумите. Това наистина не е достатъчно“, заключи Джордж Ръсел.


Съотборникът на Ръсел Люис Хамилтън финишира на девето място. Седемкратният световен шампион потегли от бокса заради смяна на двигател. Хамилтън имаше едно тежко състезание, в което се бореше с гумите и своя болид. В крайна сметка той успя да влезе в зоната на точките заради удара на Карлос Сайнц със Серхио Перес

„Днешното състезание беше трудно. Имахме добър петък, но останалата част от уикенда беше трудна. Направихме някои промени в събота, които не проработиха, но трябваше да живеем с тях“, каза Хамилтън.

„Знаехме, че днес ще бъде предизвикателство да се изпреварва. Въпреки дългата права е трудно да се следва през втория сектор. През по-голямата част от следобеда се състезавах с Франко Колапинто и Оливър Беърман. Двамата свършиха толкова чудесна работа. Чудесно е да виждаш как младежи като тях се развиват и се справят толкова добре. Това беше много впечатляващо.“

„Въпреки че моето собствено състезание беше трудно,  положителното е, че Джордж проведе прилично състезание и успя да спечели някои добри точки за отбора. Освен това имаме много данни, които да обработим преди Сингапур. Предстоят ни някои подобрения преди края на годината, така че се надявам скоро да направим крачка по-близо до тези в челото“, добави пилотът на Мерцедес.