Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел знаел още преди състезанието в Белгия, че е „малко лек“

Ръсел знаел още преди състезанието в Белгия, че е „малко лек“

2630
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел; снимка: Майкъл Потс

Джордж Ръсел знаел още преди състезанието в Белгия, че е на ръба на по отношение минималното допустимо тегло, но било твърде късно да направи нещо. Коментарът направи самия пилот в навечерието на Гран при на Нидерландия – първата надпревара след лятната ваканция на Формула 1. Ръсел реши по време на състезанието на пистата Спа-Франкоршамп да кара с агресивна стратегия с едно спиране в бокса. Спечели на трасето, но след това бе дисквалифициран, тъй като болидът му Мерцедес се оказа с 1,5 кг под границата за минимално тегло.

„Преди състезанието знаех, че съм малко лек, но беше твърде късно да се правят значителни промени като например да изям една пържола или нещо друго, което вероятно не е най-добрата подготовка преди надпревара. Процесите, които се провеждат за проверка на всевъзможни сценарии, не бяха съвсем на място. Има неща, които в ретроспекция можехме да свършим по-добре и които ще вършим по-добре оттук нататък. Както винаги, първо трябва да сбъркаш, за да осъзнаеш, че има проблем“, каза Ръсел

„Ясно е, че не свършихме достатъчно добра работа. Няколко фактора прехвърлиха очакванията ни – за това колко тегло ще изгубим, включително аз самият. Аз загубих повече, отколкото мислехме. Гумите се износиха много повече, отколкото очаквахме. Планката (на пода) също. Три от четири фактора бяха причината да прескочим границата“, допълни Ръсел.

Дисквалификацията на Ръсел означаваше победа за съотборника му в Мерцедес Люис Хамилтън. По-младият англичанин обаче сподели днес, че все още смята постигнатото в Белгия за успех.

„Притискам отбора от дълго време да стигнем границите. Ако си оставяш поле за действие във всичко, никога няма да те дисквалифицират.“

„Никога няма да сбъркаш, докато караш. Никога няма да се завъртиш. Но и никога няма да разбереш как е истинският потенциал. Разбира се, разочароващо е, че за последните три години се оказахме под минималната граница за тегло точно в състезание, което спечелихме. Но не изпитвам никакви лоши чувства, защото ние работим заедно и станалото ще ни направи по-силни в бъдеще“, продължи Ръсел.

„В това състезание загубих 25 точки, но в съзнанието ми то още е победа. Каската си я сложих на нощната масичка с тези от другите ми две победи. Празнуването с отбора непосредствено след финала ми донесе едно от най-хубавите усещания в кариерата ми. Така че аз извличам само позитиви от станалото“, каза още Ръсел.