Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разследват спонсор на Верстапен за пране на пари

Разследват спонсор на Верстапен за пране на пари

1501
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Скандал със спонсор на Макс Верстапен разтърси Нидерландия. Домът на Фриц ван Еерд е бил претърсен от полицията като част от разследване на пране на пари. Ван Еерд е собственик и главен изпълнителен директор на Jumbo – една от най-големите вериги супермаркети в страната. Той е и автомобилен състезател и собственик на участвал в различни шампионати отбор.

Според разследването на властите има вероятност за пране на пари включително чрез спонсорство в спорта – и автомобилен, и колоездене. Ван Еерд е бил арестуван, разпитан и по-късно освободен. Мениджърът на Верстапен Раймонд Вермюлен бе потърсен за коментар и призова да не се правят прибързани изводи

„Важното е да сме предпазливи. Изчакваме да научим фактите. Свързали сме с Jumbo и мениджмънта на компанията. Засега маркетинговите дейности ще продължат по нормалния начин. Освен това нашите връзки са с компанията, която не е част от разследването. Да не прибързваме с някакви предположения и да изчакаме фактите“, повтори Вермюлен.

Отборът на Ван Еерд VES Racing се състезава във Формула Рено от 1993 г. Той самият е шампион на Бенелюкс за сезон 1996. От 2000 г. участва основно в ралита – има титла в нидерландския шампионат от 2006 г. Предприемачът пет пъти е участвал в рали Дакар. През 2017 г. основава Racing Team Netherlands за категорията LMP2 в европейските серии Льо Ман и 24 часа на Льо Ман. От 2018-та екипът е в световния шампионат за състезания за издръжливост. През 2019 г. Ван Еерд печели 6 часа на Фуджи в екипаж с Гийдо ван дер Гарде и Ник де Врис. Притежава колекция от болиди от Формула 1, които използва за различни събития и надпревари с исторически автомобили.

Jumbo подкрепя Верстапен от 2013 г., когато компанията решава да пренасочи спонсорството от картинг към по-високите категории автомобилен спорт. Работи също така с Де Врис през шампионския му сезон във Формула 2.