Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разследват Верстапен дали е попречил на Магнусен в квалификацията

Разследват Верстапен дали е попречил на Магнусен в квалификацията

1066
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен; снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен е разследван от стюардите на Гран при на Австрия за това дали е попречил на Кевин Магнусен по време на квалификацията на пистата Ред Бул Ринг. Пилотът на Ред Бул спечели четвърти пореден полпозишън за сезон 2023 на домашното за тима си трасе.

Инцидентът, за който става дума, е от първия квалификационен сегмент. В началото на втората си обиколка за охлаждане на гумите Верстапен взима първия завой с по-ниска скорост

Остава на състезателната траектория в лявата страна на пистата на излизане от кривата. Придържа се към бордюра. Зад него Магнусен започва бърз тур.

На датския пилот на Хаас е показано бяло знаме, което означава, че пред него има движещ се със значително по-ниска скорост болид. Той настига Верстапен на излизането от първи завой. Нидерландецът опитва да остави повече място на Магнусен, който обаче не вижда нещата по този начин.

„Макс Верстапен си ми беше на пътя“, каза Кевин по радиото.

Ако Верстапен бъде наказан, то Шарл Льоклер (Ферари) ще вземе полпозишъна. Макс каза след квалификацията, че сесията е била въпрос на оцеляване заради органиченията на пистата. Впоследствие той продължи тирадата си по отношение на лимитите и анулираните заради неспазването им обиколки.

„Тук е супер трудно да се прецени. Ако малко объркаш кривата, колата веднага ти бяга или предницата се дестабилизира и тогава е супер лесно да прекрачиш бялата линия. Мисля, че ситуацията днес изглеждаше доста глупаво отстрани. Приличахме на аматьори на пистата, като се има предвид колко обиколки бяха изтрити. Някои бяха съвсем на ръба. Говорихме за това на брифинга – че ако болидът е на ръба, е много трудно да се прецени дали е извън очертанията или не. И пак ги триеха днес. Не мисля, че изглеждаше добре“, обясни Верстапен.