Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 RBS могат да блокират продажбата на F1 акции

RBS могат да блокират продажбата на F1 акции

44
0
grid girls,Формула 1

Royal Bank of Scotland (RBS) и Goldman Sachs могат да блокират плановете за купуване на 49% от акциите на Формула 1 от Liberty Media и Discovery Communications. Офертата, за която се разбра миналата седмица, е идея на американския милиардер Джон Малоун. Двете компании дори поискали финансова информация за F1 и ситуацията със собствеността на CVC Кепитъл Партнърс.

CVC купиха контролния пакет акции през 2006 г., използвайки два заема – $965, 6 млн. от Fund IV (Goldman Sachs) и $1,1 млрд. от RBS. Дългът бе рефинансиран няколко пъти и в момента е на стойност малко под $2,5 млрд. В условията по заема е посочено, че може да се стигне до невъзможност за покриването му, ако друга компания – не CVC – придобие повече от 50,1% от бизнеса. Заради това заемодателите имат право да упражнят вето върху продажба, водеща до подобна концентрация на акции.

Заемът е гарантиран чрез приходите на повечето ключови F1 компании. Невъзможност за покриването му на практика ще прати спорта в ръцете на банките. CVC формираха позицията си внимателно с оглед на горепосоченото условия – те притежават под 35%, като останалите до контролния дял са разпределени между Бърни Екълстоун и семейния му тръст Бамбино, както три финансови институции – BlackRock, Waddell & Reed и Norges. Ако която и да е от страните има желание да продава, е необходимо одобрение от CVC, които имат право и на отказ.

Според запознати заемодателите могат да решат да не упражнят контролната си функция. Няма обаче никакви уверения, че те са склонни на подобна стъпка, а продажба на почти половината акции е сериозна сделка с много висока стойност и едва ли ще се състои без гаранции. Засега няма и доказателства за желание на CVC да продават. Според анонимен източник, цитиран в английския вестник Телеграф в момента така или иначе „не се водят реални разговори с Liberty и нищо не е спешно”.

Liberty Media похарчиха вече близо $30 млрд. за купуването на европейски медийни компании. Преди две години интерес към Формула 1 имаше от News Corporation на Рупърт Мърдок, но това не доведе доникъде, а и компанията трябваше да обърне далеч по-сериозно внимание на проблемите си във Великобритания и обвиненията в незаконно подслушване на частни и служебни мобилни телефони.

Liberty Global е международна телекомуникационна компания, формирана през 2005 г. Базата й е в Лондон (Великобритания), а приходите й за 2012 г. възлизат на 10,3 млрд. долара. През юни миналата година приключи поглъщането на Virgin Media (сделката възлезе на $24 млрд.). В края на януари тази година бе обявено друго придобиване – това на холандската Ziggo за 10 млрд. евро. Компанията е най-големият кабелен оператор в редица европейски държави, сред които Великобритания, Швейцария, Белгия, Австрия, Полша, Чехия, Унгария и т.н.

Discovery Communications е американска компания, започнала развитието си през 1985 г. с канала Discovery. Днес има 28 бранда по повече от 100 тв-канала.

Управляващият търговските права на спорта Екълстоун отрече да е чувал за оферта от двете компании, макар да призна, че към CVC има предложения за купуване на акции.

Последната продажба на спорта – тази от 2005-2006 г. на CVC – стана повод за завеждането на поредица дела.