Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул: Гасли заслужава да бъде повишен

Ред Бул: Гасли заслужава да бъде повишен

2154
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли. снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли трябва да бъде повишен. Това смята спортният директор на Ред Бул Джонатан Уитли. Според него Червените бикове са се научили да бъдат по-търпеливи към пилотите от тяхната школа. 

В момента Серхио Перес кара втората кола в отбора на Ред Бул. Мексиканецът бе привлечен от Рейсинг Пойнт. Така тимът от Милтън Кийс наруши дългогодишната си традиция да не наема пилоти, които не са част от академията. Това се случи поради неуспешното представяне на млади пилоти в главния тим, както и в Торо Росо/Алфа Таури.

Въпреки това Ред Бул показа повече търпение през последните години. След привличането на Перес Алекс Албон остана в ролята на резервен пилот и се състезаваше в ДТМ с подкрепата на Алфа Таури. Също така връзките с Ред Бул му помогнаха да се завърне във Формула 1 с отбора на Уилямс.

Междувременно Пиер Гасли също се представя много добре. Французинът бе пилот на Ред Бул през първата половина на 2019, заменяйки Даниел Рикиардо. За съжаление Пиер така и не успя да свикне с колата на тима от Милтън Кийс и бе върнат обратно в дъщерния тим за сметка на Албон.

Въпреки това Гасли се качи на подиума в Бразилия. През 2020 успя да спечели състезанието в Италия след като задържа зад себе си Карлос Сайнц. Миналата година той отново записа подиум и спечели актив от 110 точки. Това бе най-успешният сезон в кариерата на младия френски пилот.

Уитли заяви, че в Ред Бул са научили много от хора като Албон и Гасли по отношение на това как да подкрепят един пилот, който се бори за увереност.

„Научихме много неща от Алекс. Най-вече как да помагаме на млад състезател, който изпитва трудности“, каза той.

„Същото беше и с Пиер преди това. Вижте какво самочувствие има след като се завърна в по-малък отбор. Това е наистина невероятно.“

„Гасли заслужава да бъде повишен. Според мен е готов да направи тази крачка напред в своята кариера.“

Част от отпадналите пилоти на Ред Бул постигнаха големи постижения в други шампионати или отбори от F1. Себастиен Буеми спечели титлата в световния шампионат за издръжливост (WEC), както и във Формула Е. Жан-Ерик Верн също стана двукратен шампион във Формула Е, а Карлос Сайнц е титулярен пилот на Ферари.

В резултат на това изглежда, че от Ред Бул са си взели поука. Най-добрият пример за това е Юки Цунода. Младият японец имаше много труден дебютен сезон с Алфа Таури. Въпреки допуснатите грешки той остава в отбора и през 2022. 

Джонатан призна, че състезатели като Албон и Гасли са имали нещастието да се изправят срещу Макс Верстапен. Това е била основната причина да е имало твърде голям натиск върху тях.

„Алекс е необикновен млад мъж. Също така е и бърз пилот. Неговият случай е като този на Пиер. Много е трудно да имаш за съотборник Макс Верстапен.“

„Макс прилича на Даниел Рикиардо. Рядко се намира толкова талантлив пилот. Въпреки това отдадеността и устойчивостта на Алекс са много силни. Той не позволи да бъде победен от своите емоции в нито един момент“, завърши Джонатан Уитли.

Засега Ред Бул не планира да търси нов съотборник на Верстапен. Всички в екипа са доволни от представянето на Перес и се надяват той да помогне за спечелването на титлата при конструкторите.

„Искаме да спечелим и шампионата при конструкторите, не само този при пилотите. Така че имаме нужда от двама силни пилоти с голям опит. Това ще ни направи по-силни“, завърши британецът.