Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул не зависи от Нюи, заяви Хорнер

Ред Бул не зависи от Нюи, заяви Хорнер

1376
0
Ейдриан Нюи, Кристиан Хорнер
Ейдриан Нюи и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Тимът на Ред Бул във Формула 1 не зависи от Ейдриан Нюи, заяви шефът на отбора от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер. Конструкторът е жива легенда в спорта. Има титли с няколко различни отбора. През последните години не работи ежедневно по проектите за Гран при, но дори при това положение твърдението на Хорнер пред Моторспорт звучи малко смело. Според някои наблюдатели това са първи опити на английския мениджър да подготви почвата за работата на екипа след като Нюи реши да се оттегли от активна дейност.

„Ейдриан е голяма част от отбора и представянето на екипа ни. Но неговата роля еволюира през годините. Техническият департамент, оглавяван от Пиер Ваше, върши страхотна работа. Те не зависят от Ейдриан“, каза Хорнер

„Той може да идва, да си ходи, да работи по други проекти. Според мен това е част от еволюцията на отбора. Ние сме по-силни благодарение присъствието на Ейдриан, но и останалата част от тима се развива, разбира се“, допълни шефът на Ред Бул в F1.

Хорнер сравни отбора, който ръководи от самото му създаване досега, с Манчестър Юнайтед на Сър Алекс Фъргюсън.

„Винаги съм бил голям фен на Манчестър Юнайтед, но не запалянко на самия тим, а на Алекс Фъргюсън. Те имаха [Ерик] Кантона, но след това се развиха“, обясни той.

Малко преди Нова година Хорнер каза и пред английския „Телеграф“, че Нюи няма как да е навсякъде.

„Ние сме изградили екип, който не зависи от един-един единствен човек. Нашата система дава възможност на Ейдриан да участва, да дава идеи, да е ментор на тима и т.н. През последните 4-5 години ситуацията еволюира, той работи и по други проекти. Не може да е навсякъде.“

„През 2013 г. чертаеше голяма част от аеродинамичните компоненти, работеше през състезателните уикенди. В света, където има ограничения на бюджета обаче, Нюи има все по-малко възможност да чертае. Но все още има много голямо участие в концептуалната фаза“, сподели Хорнер.

Шефът на Ред Бул в F1 припомни случая, при който Нюи претърпя тежко падане по време на лятна ваканция през 2021 г.

„Тогава момчетата трябваше наистина да се справят с RB18. Пиер [Ваше] свърши страхотна работа тогава. Двамата имат добра връзка помежду си. Сега Пиер отговаря за ежедневните задачи. Определено смятам, че имаме най-силния инженерен екип в цялата си история“, допълни Хорнер.

Хорнер пропусна да отбележи, че след връщането си на работа тогава Нюи откри проблеми с настройките. Това признание бе направено тогава от Хелмут Марко.

„Нюи е водещата фигура. Отсъствието му има влияние, дори и само по отношение на мотивацията. (В Турция) моментално откри трудностите на екипа по отношение на настройките“, каза тогава австрийският съветник на Ред Бул в F1.