Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул няма да подава протест срещу задното окачване на Мерцедес

Ред Бул няма да подава протест срещу задното окачване на Мерцедес

3243
0
Ред Бул, Гран при на САЩ 2021
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул няма намерение да подава протест срещу задното окачване на Мерцедес, заяви Кристиан Хорнер. Темата за поведението на задната част на F1 W12 бе широко разисквана по време на уикенда за Гран при на САЩ вследствие излъчването на телевизионни кадри, демонстриращи „потъването“ й по време на състезанието в Турция.

„Никога не сме казвали, че според нас системата не е легална. Затова и няма никаква причина да протестираме“, заяви Хорнер след надпреварата на пистата Circuit of the Americas

„Подобни системи са използвани и преди. Виждали сме ги (Мерцедес – б.р.) да я използват и в миналото. Това от Турция обаче бе екстремна версия, която на тази писта изглежда работеше. Системата ще има по-голямо влияние на определени трасета спрямо други. Тук (в Остин) ефектът бе намален. На конфигурация като тази в Джеда например влиянието може да е доста сериозно.“

Хорнер изпитваше сериозно облекчение, след като Макс Верстапен спечели Гран при на САЩ. Той призна, че се е притеснявал особено много в моментите, когато нидерландският пилот настигна Юки Цунода (Алфа Таури) и Мик Шумахер (Хаас).

„Много е трудно да се изчисли стратегия като се взимат предвид изостаналите коли. Загубихме много време зад Юки и Мик Шумахер. Мислех, че ще ни коства победата!“, коментира Хорнер.

Хелмут Марко пък каза, че при оставащи 27 обиколки до финала в Ред Бул са обмисляли и трети питстоп за Верстапен

Причината бе, че гумите на Люис Хамилтън бяха карани с 8 обиколки по-малко.

„Знаехме, че разликата ще е малка и мислехме за три бокса. От Мерцедес казаха на Хамилтън кога би могъл да изпревари, но според мен той не съхрани достатъчно гумите си, преследвайки тази възможност“, заяви Марко.

Според 78-годишния съветник на тима от Милтън Кийнс на Верстапен му трябват още 2 победи в оставащите пет надпревари, за да спечели титлата за сезон 2021.

„10 победи са нужни за титлата (Верстапен има 8 досега през сезона – б.р.). Опасявахме се, че ще сме назад в Русия, Турция и САЩ. Така че последните представяния ни дават сила“, допълни Марко.