Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул планира да построи и аеродинамичен тунел в Милтън Кийнс

Ред Бул планира да построи и аеродинамичен тунел в Милтън Кийнс

1148
0
Ред Бул, Ред Бул Пауъртрейнс
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул планира да построи и аеродинамичен тунел в Милтън Кийнс и така да обедини всички дейности на един отбор от Формула 1 под един покрив. Това е следващата стъпка за тима според публикация в немското издание Ауто Мотор унд Шпорт. В момента върви преустройването на сграда от базата на отбора, която да приюти Ред Бул Пауъртрейнс. Компанията бе създадена вследствие оттеглянето на Хонда от Формула 1. Ред Бул придоби интелектуалните права да използва задвижващите системи на японския производител до края на 2025 г. Кристиан Хорнер многократно обяви, че целта ѝ е да произвежда свои агрегати, които да отговарят на правилата за 2026-та. Влизането на Порше в спорта обаче поставя нещата в по-различна светлина.

Ред Бул е третият отбор, който ще строи нов аеротунел. Проектите на Макларън и Астън Мартин са в напреднала фаза. В Уокинг и Силвърстоун планират да ги използват от 2024 г.

„В момента сме във фазата на одобренията“, заяви Хелмут Марко.

В Милтън Кийнс по принцип нямали намерение да строят аеротунел. Въведените през последните няколко години ограничения по отношение на работата и в тези съоръжения обаче ги накарали да променят позицията си. Построяването на такава тръба струва между 50 и 75 милиона евро.

„Просто отнема твърде дълго време да достигнем желаната скорост при изпитания. Така губим ценно време за изследвания“, посочи Ейдриан Нюи.

Понастоящем Ред Бул работи в тръба с определени рестрикции. Самият Нюи обаче няма особено желание да се занимава с тунела.

„Аз бих ограничил всичко изцяло в рамките на CFD. За съжаление за това няма достатъчно подкрепа. Обичайните заподозрени са срещу предложението“, допълни техническият шеф на Ред Бул

Желанието на Нюи все пак ще се осъществи, но през 2030 г., се посочва в публикацията на Ауто Мотор унд Шпорт. Тогава отборите от Формула 1 вероятно няма да могат да използват аеротръбите за изследвания. Строежът на един тунел пък отнема години. Този в Милтън Кийнс се планира да стартира след две години и това поставя под въпрос инвестицията на Ред Бул, която изглежда ще е краткосрочна.