Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул подписаха с пилот от GT Academy на Нисан

Ред Бул подписаха с пилот от GT Academy на Нисан

334
0
Ян Марденбъроу

Ян Марденбъроу става част от програмата на Ред Бул за млади пилоти. 22-годишният състезател прави следващата стъпка в кариерата си, първата крачка в която прави, след като печели GT Academy надпреварата през 2011 г. От запален геймър той се превръща благодарение на успеха си в автомобилен състезател и кара в GT автомобили, прототипи за Льо Ман и едноместни състезателни коли. През миналия сезон британецът дори се качи на подиума в Льо Ман.

За предстоящия сезон Марденбъроу ще е пилот на Арден в GP3, след като показа добри резултати в GP3 тестовете и тренировките с болид от световните серии Рено.

Чувствам се готов за GP3. Подготвих се добре, около мен са точните хора, помагат ми с развитието и мога напълно да се съсредоточа върху надпреварите. Все още не съм се състезавал с GP3 болид, но след изпитанията предпочитам тази кола пред Формула 3. Предстоящият сезон е възможността ми да впечатля повече хора в спорта – важни хора, които взимат решения кой ще стигне до Формула 1. Ще сторя всичко по силите си. F3 ме научи на много неща – в болида, и извън него, и като физическа, и като умствена подготовка. Убеден съм, че придобитите умения ще ми помогнат в GP3 и по-нататък – коментира пилотът.

Първоначалните впечатления на Мардънбъроу от Арден са отлични – той отбелязва големия опит на екипа и успехите им през годините. Той вече има една сериозна програма за развитие зад гърба си – тази на GT Academy на Нисан. Благодарение на нея виртуалният свят на игрите се превръща в реалност за Ян.

Доволни сме, че приветстваме Ян в програмата ни – заяви мениджърът от страна на Ред Бул Анди Дамеръм. – Следим иновативния подход към автомобилния спорт на Нисан и в частност тяхната GT Academy, която предизвиква статуквото в моторспорта. Традиционният път до F1, преминаващ от картинг през други серии с едноместни болиди, е изпитан и доказан, но Нисан и ПлейСтейшън създадоха много различен маршрут. Те откриват наистина талантливи пилоти, които до този момент са тренирали изцяло на конзолите си. Безкрайно интересно е как Ян ще се справи в нашата програма и в GP3 този сезон.

Менторът на британските финалисти в GT Academy през 2011 г. бе бившият пилот от F1 Джони Хърбърт. Той продължава да наблюдава кариерата на Марденбъроу:

Бях сериозно впечатлен от постигнатото от Ян след приключването на GT Academy. Много рядко се случва някой с неговия опит да се справи толкова добре. Миналата година се състезава в европейската Формула 3, а това е страшно трудно предизвикателство за първа година. Ян се надбягваше с пилоти, израснали с картинг и години опит в едноместни болиди зад гърба си. Талантът му впечатли не само мен, но и много други хора, които заговориха за Ян, Нисан и постиженията на GT Academy. Те вдъхновиха и много други фенове чрез създаването на нов път към това да станеш професионален автомобилен състезател. Единственият останал въпрос е може ли един геймър да стигне до F1?