Начало Избрани Ред Бул потвърди завръщането на Рикиардо

Ред Бул потвърди завръщането на Рикиардо

6252
0
Даниел Рикиардо и Кристиан Хорнер, Ред Бул
Даниел Рикиардо и Кристиан Хорнер, снимка Ред Бул Контеннт Пуул

Ред Бул потвърди завръщането на Даниел Рикиардо. Австралиецът ще бъде трети пилот на екипа от Милтън Кийнс през сезон 2023 в F1.

Благодарение на богатия си опит и страхотен характер, той бе поканен обратно в тима, с който записа най-големите си успехи. Рикиардо ще прекарва време в симулатора на Ред Бул и ще участва във всички тестове. Австралиецът също така ще помага и за търговската дейност на австрийския отбор.

Рикиардо е бивш възпитаник на академията за млади пилоти на Ред Бул. 33-годишният състезател от Пърт караше за отбора на Торо Росо през 2012 и 2013 г. След това той бе обявен за наследник на Марк Уебър в тима на Ред Бул.

Австралиецът веднага прави добро впечатление в първата си година като пилот на тима от Милтън Кийнс. Тогава той като завърши на 3-то място в шампионата и спечели състезанията в Канада, Унгария и Белгия. Следва това записа два подиума през трудния за Ред Бул сезон 2015. През 2016 г. Рикиардо записа първия си полпозишън в F1 по улиците на Монте Карло и бе много близо до победата. Все пак той спечели надпреварата в Малайзия, следван от Макс Верстапен. Също така той бе единственият пилот, който завърши всички състезания за сезон 2016.

През 2017 г. той спечели лудата Гран при на Азербайджан и грабна още осем подиума. Следващата година той триумфира в Китай и Монако. Веднага след края на състезанието в Монте Карло, Рикиардо се хвърли в басейна около трасето и бе много щастлив да си върне за загубената победа през 2016 г.

След като си тръгна от Ред Бул, Рикиардо изпитваше огромни затруднения в отборите на Рено и Макларън. Опитният австралиец записа едва една победа и още два качвания на почетната стълбица в периода 2019-2022 г.

По време на уикенда в Абу Даби, д-р Хелмут Марко заяви, че Рикиардо ще се върне в Милтън Кийнс през следващия сезон. В отговор на думите на австриеца, Рикиардо обяви, че все още не е подписал договор. Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер също отрече твърденията на д-р Марко. В крайна сметка днес бе обявено дългоочакваното завръщане на австралийския състезател в семейството на Ред Бул.

„Чудесно е, че Даниел се завърна в семейството на Ред Бул. Той има огромен талант и толкова блестящ характер. Знам, че цялата фабрика се вълнува да го посрещне у дома. В ролята си на тестови и трети пилот, Даниел ще ни даде възможност да разнообразим дейността си, като подпомага развитието на автомобила, както и да помага на екипа с опита и знанията си за това какво е необходимо, за да успееш в F1. Много се радваме, че отново ще работим с Даниел Рикиардо. Очакваме с нетърпение всичко, което той ще донесе на отбора през 2023-та“, заяви директорът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

„Усмивката ми казва всичко. Наистина съм развълнуван, че ще се върна у дома в Ред Бул като трети пилот през 2023 г. Вече имам толкова много приятни спомени от престоя си тук. Посрещането от Кристиан, д-р Марко и целия екип е нещо, за което съм искрено благодарен. За мен лично възможността да допринеса за най-добрия отбор във Формула 1 и да бъда заобиколен от него е изключително привлекателна. Това същевременно ми дава време да се презаредя и да се съсредоточа. Нямам търпение да бъда с екипа и да му помагам в работата на симулатора, тестовите сесии и търговските дейности. Нека да започваме!“, сподели Рикиардо.