Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул привлече няколко ключови специалисти за втория си отбор

Ред Бул привлече няколко ключови специалисти за втория си отбор

1090
0
Ред Бул Рейсинг
снимка: Спас Генев

Ред Бул привлече няколко ключови специалисти за втория си отбор Visa Cash App RB F1 Team. Това са Тим Гос, Алан Перман и Гийом Кастелани. Гос ще започне работа в тима през есента, докато Перман и Кастелани се присъединяват веднага.

Mиналата седмица вторият тим на Ред Бул- Visa Cash App RB- Formula One обяви своята нова, вълнуваща идентичност. Днес отборът бързо увеличи своя състезателен потенциал, след като обяви, че трима изключително популярни специалисти в света на F1 ще се присъединят към екипа преди и по време на състезанията през 2024 г.

Първият от тях е Тим Гос. Той ще поеме ролята на главен технически директор и ще се отчита на новия директор на отбора Лоран Мекис.  Доскоро Гос бе в ролята на технически директор на управляващия орган на спорта- ФИА. По-рано тази година обаче ФИА потвърди, че той е напуснал своя пост.

Гос носи богат състезателен опит със себе си. Британецът прекара повече от 25 години в Макларън. Там той се издига от асистент състезателен инженер до, главен инженер, директор на инженерния отдел и технически директор през 2013 г.

По време на този период той помогна за спечелването на пет световни титли за Макларън с пилоти като Аертон Сена, Мика Хакинен и Люис Хамилтън. После Гос се присъединява към
техническата група за едноместни автомобили на ФИА през 2021 г. През 2023 г. той беше технически директор на федерацията и изпълняваше тази роля до съвсем скоро. Гос ще започне работа в тима на Visa Cash App RB F1 Team през октомври.

„Радвам се да се присъединя към Visa Cash App RB в началото на новата ера на конкуренцията“, сподели Гос. „Това е екип с голяма гордост и наследство, с някои изключителни хора, които вече са на работа. Аз очаквам с нетърпение да работя с директора на отбора Лоран Мекис и заедно с техническия директор Джоди Егинтън. Предстои ни вълнуващо предизвикателство“, добави британският инженер.

Към тима на Visa Cash App RB се присъединява и Гийом Кастелани. Той ще бъде в ролята на заместник-технически директор, пряко подчинен на техническия директор Джоди Еггинтън.

Кастелани има повече от 15 години опит във Формула 1 с отбори като Лотус, Макларън и Ред Бул. Той ще се фокусира върху аеродинамиката, представянето на автомобила и технологиите, създаването на автомобила и оперативното ръководство за постигане на тези цели

„Фантастично е, че имам тази възможност да изведа екипа на Visa Cash App RB на следващото ниво на конкурентоспособност“, каза Кастелани. „Наистина очаквам с нетърпение да работя с Джоди и всички останалите членове на техническия екип. Искаме да създадем машини, които да движат отбора напред и да стигнат челото на стартовата решетка“, добави той.

Последното ново попълнение във втория отбор на Ред Бул е Алан Перман. 56-годишният специалист има повече от 30-годишен опит в F1, прекаран в Енстън. Преди това той работеше във всички тимове, които се помещаваха там- Бенетон, Рено, Лотус и Алпин. Сега той отваря нова глава в кариерата си.

Отговорен за всички инженерни операции на състезателната писта, Алън идва в екипа с богат опит в F1. Той ще заема позицията спортен директор.

„След няколко месеца в застой е страхотно да се върна отново към състезанията с приложението Visa Cash RB. От дългогодишен опит знам колко професионален, целеустремени са хората в този състезателен отбор. Нямам търпение да видя докъде този дух може да отведе отбора в бъдеще“, каза Перман. Британецът веднага започва работа в отбора.