Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул привлича бившия спортен директор на Алпин?

Ред Бул привлича бившия спортен директор на Алпин?

525
0
Алан Перман, Майкъл Маси
Алан Перман от Алпин (вляво) и рейс директорът на ФИА Майкъл Маси; снимка: Алпин

Ред Бул ще привлече бившия спортен директор на Алпин Алан Перман. Това твърдят различни източници. Според тях, британецът ще започне работа в младежкия тим на „Червените бикове“ по-късно през годината.

Перман е добре познато име в света на F1. 56-годишният инженер прекара повече от 30 години в Енстън. През този период той работеше за различните отбори, които бяха базирани там- Бенетон, Рено, Лотус и Алпин

Перман си тръгна от Алпин след рейс уикенда в Белгия. Заедно с британеца напуснаха и Отмар Шафнауер и Пат Фрай. Всичко това бе в резултат на поредните структурни промени във френския отбор, причинени от незадоволителните резултати през миналата година.

56-годишният британец има огромен опит в F1 и е работил с легенди като Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо. Това означава, че той бързо ще си намери работа в друг отбор, стига да не се намира в период на „gardening leave“.

В края на миналата година се появиха слухове, че Перман може да започне работа в Алфа Таури. Отборът от Фаенца започна нов период в своята история. Очаква се новото име на тима да бъде обявено скоро.

Предполага се, че Перман е бил избран от италианския отбор, който е в процес на ребрандиране като част от новите усилия за издигане в стартовата решетка. Това обаче не е чак толяма изненада. Миналата година работата на Перман получи висока оценка от Кристиан Хорнер.

„Алан Перман е един от символите на Формула 1.  „Той е един от най-дългогодишните старши инженери в спорта и със сигурност е човек с много познания“, сподели Хорнер по повод новината за освобождаването на Перман от Алпин.

„Не знам за тънкостите на смяната на ръководството, но като цяло там има много уважавани хора. Определено не бива да подценяваме никого с такъв стаж.“

Според шефа на Ред Бул, Перман бързо ще се върне в падока на F1

„Въпреки че никога не съм работил с него, мисля, че понякога трябва да се проявява уважение към човек, който е положил 34 години труд и е работил със световни шампионати с Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо“, каза Хорнер.

„Той също така е бил стабилна ръка в периоди, когато отборът е влизал и излизал е от фалит, имал е различни собственици и т.н. Перман беше много постоянен през този период. Мисля, че това заслужава уважение и признание. Сигурен съм, че той и Отмар са хора, които няма да са дълго без работа. Не се съмнявам, че това няма да е последният път, когато го виждаме в питлейна“, добави шефът на Ред Бул.

Тази година вторият тим на Ред Бул ще бъде ръководен от Петер Байер и Лоран Мекис. Французинът се завръща във Фаенца след 10-годишно отсъствие. Преди това Мекис беше част от Торо Росо в периода 2006- 2014 г.