Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул ще реши бъдещето на Перес през лятната пауза

Ред Бул ще реши бъдещето на Перес през лятната пауза

2241
0
Серхио Перес
Серхио Перес, снимка Спас Генев

Ред Бул обяви кога ще реши бъдещето на Серхио Перес. Според Хелмут Марко, отборът ще оцени скорошното представяне на мексиканеца по време на лятната пауза през август. Това на практика означава, че следващите два старта ще бъдат от изключително значение за това дали Перес ще продължи да кара за Ред Бул догодина.

Бъдещето на Перес в Ред Бул беше под въпрос в началната фаза на сезона. Според спекулациите, мексиканецът трябваше да бъде освободен в края на годината. За негови потенциални заместници се смятаха Карлос Сайнц, Даниел Рикиардо, Юки Цунода и Лиам Лоусън

В началото на юни Перес подписа нов двугодишен договор с Ред Бул. Така той на практика гарантира бъдещето си в австрийския отбор за още два сезона и ще продължи да си партнира с Макс Верстапен.

Представянето на Перес се влоши през последните няколко старта. Пилотът на Ред Бул катастрофира в Гран при на Канада. После той остана в дъното на топ 10 в Испания и Австрия. Във Великобритания Перес отпадна още в Q1 и потегли от дъното на колоната. В самата надпревара той финишира едва 17-ти и не спечели точки. По този начин 34-годишният пилот се смъкна до шестото място в класирането.

Според информацията, новият договор на Перес включва клауза за представяне. Според нея, може да прекрати договора на мексиканеца, ако изоставането му от Верстапен в класирането при пилотите надхвърли 100 точки. В момента то е 137 точки.

Смята се, че друга клауза предполага изискване Перес да бъде в рамките на пет позиции от Верстапен в генералното класиране. В момента той заема шесто място в подреждането и е зад колегите си от Макларън и Ферари. Състезателите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел също са близко зад Перес.

Междувременно Хелмут Марко коментира темата за бъдещето на Перес. Съветникът на Ред Бул е известен с прекалено откровените си изказвания. Марко предположи, че клаузите за напускане в договорите не са нищо необичайно, особено за пилоти от такъв ранг.

„Всички договори в F1. Те имат клаузи за напускане. Повечето от тях са свързани с представянето или да кажем за топ пилотите“, заяви Марко пред GrandPrix247. „Както вече споменах, ще направим оценка по време на лятната пауза и тогава ще вземем решение.“

Вече започнаха спекулациите относно потенциалните му заместници. Като негов фаворит се очертава тестовият и резервен пилот на Ред Бул Лоусън. Младият новозеландец записа няколко участия през миналата година с тогавашния тим на Алфа Таури (сега Виза РБ). По-рано тази седмица Лоусън участва с тестовете на Пирели в Силвърстоун. В края на месеца той ще кара отново RB20 в тестовете на Спа

„Първо трябва да видим какво ще се случи. Лоусън тества на Силвърстоун в четвъртък“, заяви Марко. „Има още две състезания и ще има още тестове с Лоусън. Имаме и Юки Цунода, който се справя много добре.“

Цунода е другият потенциален заместник на Перес. Японецът подобри представянето си тази година. Това до голяма степен се дължи на по-спокойния и уравновесен подход към състезателните уикенди, който личи от по-премерената и по-спокойна радиокомуникация на пилота от Сагамихара.

„Имахме много спорове с Юки, заради което го заведохме при психо терапевт. Първо той крещеше и говореше глупости, а после ставаше все по-бавен“, обясни Марко.

„Това бе нещо, което ме тревожеше най-много. Казахме му следното“ Ако разкриеш на един инженер, че колата е гадна… Какво трябва да направи?“ Трябва да дадеш подробна техническа информация. Трябва да се концентрираш и да откриеш точно какви са проблемите. В общи линии, ако говориш с Юки насаме, той не крещи, но има агресивен начин на говорене“, завърши съветникът на Ред Бул.