Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рейсинг Пойнт ще обжалва, ако RP20 бъде обявен за нелегален болид

Рейсинг Пойнт ще обжалва, ако RP20 бъде обявен за нелегален болид

1430
0
Ланс Строл
Ланс Строл; снимка: Рейсинг Пойнт

В екипа на Рейсинг Пойнт са убедени, че болидът им за 2020 г. RP20 отговаря на правилата във Формула 1, но за всеки случай са готови и за негативен изход от предизвиканото от Рено разследване. Колата предизвика разгорещени дискусии още с появата си в началото на годината, тъй като прилича твърде много на миналогодишния Мерцедес F1 W10. ФИА провери автомобила, дори посети фабриката на отбора във Великобритания. Там получи информация за конструирането му и не намери проблеми с RP20.

След втория старт за сезон 2020 обаче Рено подаде протест относно използваните от Рейсинг Пойнт кутии за охлаждане на спирачките. Същото официално оплакване бе направено и след Гран при на Унгария. То съдържа обвинения в нарушаване на няколко точки от спортния регламент, отнасящи се до това кои компоненти отборите могат да споделят помежду си. Казусът с кутиите за спирачките е по-сложен от обичайно, тъй като през 2019 г. те бяха в разрешения списък, но за 2020-та са извън него.

Шефът на Рейсинг Пойнт Отмар Шафнауер бе категоричен, че отборът ще демонстрира и на стюардите така, както го е направил пред хората на ФИА, че колата е създадена според правилата. Той посочи, че само за кутиите екипът има 886 чертежа.

Отмар Шафнауер
Отмар Шафнауер; снимка: Рейсинг Пойнт

„Не мисля, че крайният резултат ще е в наша вреда. Но ако е такъв, ще обжалваме“, заяви Шафнауер. „Кутиите за спирачките ни са легални. Не сме нарушили никакви спортни или технически правила – нито с тях, нито с която и да е друга част на автомобила ни.“

Същевременно той не е толкова убеден, че ръководеният от него екип реално може да съперничи на Мерцедес. Спортният шеф на щутгартския концерн Тото Волф направи такова изявление и каза, че Рейсинг Пойнт ще претендира за подиуми и вероятно дори победи.

„Надявам се Тото да е прав и да имаме потенциал за победители. Ние обаче говорим за цялостно представяне в обиколка, а не за такова в един или два завоя. А когато се направи това сравнение, те (Мерцедес – б.а.) са с около секунда по-бързи от нас в квалификация. Така че казаното от Тото е ласкателно, но според мен имаме още работа, ако искаме да спечелим някоя победа“, добави Шафнауер.