Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бордът на Рено потвърди, че отборът остава във Формула 1

Бордът на Рено потвърди, че отборът остава във Формула 1

1264
0
Рено
снимка: Майкъл Потс

Тимът на Рено ще остане във Формула 1, потвърди официално днес временният главен изпълнителен директор на френския концерн Клотилд Делбо. Тя оглави компанията миналия ноември, а в началото на юли тази година постът ще бъде зает от бившия шеф на СЕАТ Лука де Мео. Съобщеното от Делбо бе прието като добра новина на фона на обявените от страна на Рено мерки, целящи спестяването на 2,2 милиарда долара в рамките на следващите три години.

„Потвърждаваме, че възнамеряваме да останем в F1. В спорта сме и ще останем. Всъщност новината за новите правила, новите ограничения на бюджетите, е прекрасна за нас. Както знаете, влагахме по-малко средства в сравнение с някои от съперниците ни, които харчеха сериозни пари”, обясни Делбо.

Намаляването на бюджетите във Формула 1 бе официално одобрено от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА. Догодина годишните харчове са ограничени на 145 милиона долара, за 2022-ра – $140 млн., а за периода 2023-2025 са $135 млн.

От тима на Рено във Формула 1 приветстваха приемането на ограниченията

„Това е отговорна и правилна реакция по отношение на кратко- и дългосрочните предизвикателства за Формула 1. Тези решения, подкрепени единодушно от отборите, които имат много различни стратегии, са признание за работата на ФИА и Формула 1 и ще подсилят спорта.”

Рено се върна във Формула 1 със заводски отбор през 2016 г. Първото участие на френската компания в Гран при е още от края на 70-те години на ХХ век, когато въвежда турбо двигателите в F1. През 1985 г. слага край на програмата си, остава като доставчик на мотори още година преди да излезе от спорта. През 2000 г. купува тима на Бенетон, който от 2002 г. става Рено F1 преди през 2011-та отново да намали проекта до конструиране на агрегати. За 2016-та заводският тим на френската компания е възроден и се състезава досега.