Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено показа двигателя си за Формула 1 за 2014 г. на авиошоуто...

Рено показа двигателя си за Формула 1 за 2014 г. на авиошоуто в Бурже

33
0
двигател,Рено

Рено показа новия си двигател за Формула 1 пред публика на авиошоуто в Бурже (Франция). Агрегатът ще се използва от догодина, когато влизат в сила нови технически правила и моторите ще са турбо, 1,6 л.

Двигателят е кръстен Energy F1-2014, с което се подчертава продължението на линията състезателни мотори на компанията, използвани и в серийните й модели. Проектът е отнел на Рено три години планиране и развитие и представлява най-значителната техническа промяна в спорта от две десетилетия насам.

Максималната мощност на новия агрегат ще надвишава тази на използваните понастоящем V8, но пък консумацията на гориво ще се подобри много.

Новите двигатели излизат на преден план от 2014 г. и ще преобърнат баланса в F1. Моторът е сърцето на една кола, а от догодина отново ще е и сърцето на спорта ни – коментира четирикратният световен шампион и посланик на Рено Ален Прост.

Рено използва натрупания в автомобилния спорт опит, прилагайки го в развитието на високоефективни мотори за серийните си коли. Целите на компанията са агрегатите да доставят удоволствие при използването, да са с максимално добро поведение, с ниска консумация и ниво на отработени газове.

Същите принципи са приложени в проекта за F1, за да продължи и връзката между спорта и нормалните коли.

От догодина едно от най-големите предизвикателства в F1 ще е да се оптимизира енергийната ефективност и икономията на гориво, като се запази мощността и представянето, очаквани от болидите на F1 – допълни президентът на Рено Спорт F1 Жан-Мишел Жалиние.