Начало Автомобили Рено представя Clio R.S.16 в Монако

Рено представя Clio R.S.16 в Монако

55
0

Рено ще представи новия си концептуален модел Clio R.S.16 по време на уикенда за Гран при на Монако от Формула 1. Избирайки Монако, Renault Sport подчертава връзката между пистовата и шосейна природа на Clio R.S.16. Моделът ще бъде подкаран първо от пилота на тима Кевин Магнусен.

“Целта ни бе да направим концептуален модел с наистина изключителни динамични параметри”, отбелязва Патрис Рати, управляващ директор на Renault Sport Cars и ръководител на проекта. Според думите на неговите служители, той е и основният мотиватор на екипа. “На хартия, създаването на Clio R.S., задвижван от нашия най-мощен двигател – а именно 2,0-литровият двигател с мощност 275 к.с. и максимален въртящ момент 360 Нм – бе изключително привлекателна идея, но трябваше да се уверим, че бе осъществима”, каза още Рати.

Благодарение на нови работни процедури, включващи екипи от света на моторния спорт и серийните автомобили, инкубационният период на най-спортния за всички времена шосеен модел на Renault Sport отне само пет месеца.

Намирането на идеалния начин за поместване на двигателя, трансмисията и охлаждащата система на Mégane R.S. 275 Trophy-R, бе съществено предизвикателство. Изпускателната система също бе ревизирана като функция от потенциала на двигателя, докато окачването е така конфигурирано, че да отговаря на невероятните динамични параметри. Специално внимание бе отделено и на генерирания от автомобила звук, като бе избрана двойната ауспухова система на Akrapovič.

Дизайнерския и разработващия екип се справиха успешно с ограниченията, присъщи на проекта Clio R.S. 16 (широчината на купето бе увеличена с 60 мм, бяха монтирани 19-инчови джанти и  охлаждащата система на двигателя бе оптимизирана), за да създадат изразителната спортна визия. Резултатът е подсилен от карирания LED R.S. VISION светлинен подпис, който се отличава с изключителна, многостранна рефлекторна технология.

Запазената марка на Renault Sport, жълтият цвят Sirius, е комбиниран с гланцирани черни детайли, за да отразяват цветовата схема на болида R.S.16 F1 на Renault Sport Formula One Team.

След представянето пред публика по улиците на Монако, следващото официално появяване на автомобила ще е по време на Фестивала на скоростта в Гудууд, Западен Съсекс, Великобритания, на 23-26 юни.