Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено заслужават по-голямо признание според Прост

Рено заслужават по-голямо признание според Прост

35
0
двигател,Рено

Рено Спорт заслужават по-голямо признание от това, което получават за дейността си във Формула 1, твърди четирикратният световен шампион Ален Прост. Французинът е посланик на марката, като в същото време смята, че тя едва ли ще получи по-сериозно отбелязване на постиженията си.

Въпросът бе повдигнат преди време от вече бившия главен оперативен директор на Рено Карлос Таварес.

Разочаровани сме от липсата на признание за това, че побеждаваме компании като Ферари и Мерцедес.Част от проблема със сигурност се дължи на глобалния ни маркетингов екип. Ясно е, че трябва да вдигнем повече шум около работата си. Ние сме световни шампиони. Можем да продаваме мотори на отборите заради това, но не получаваме кой знае какво друго признание. Иначе отношенията с всички екипи (с които работим в F1) са топли, дори емоционални. Франк Уилямс например е много уважаван в Рено – не само заради спечелените шампионати и победи, но и заради самата му личност. С Лотус имаме исторически връзки, а с Катерам работим и по проекта за спортни автомобили Alpine. Тези три тима имат специфични връзки с Рено и това има значение. Може би един ден ще постигнем същото и с Ред Бул – обясни Таварес в началото на годината.

Ред Бул спечелиха всичките си победи досега с Рено, както и трите двойни титли (при пилотите и конструкторите) през 2010, 2011 и 2012 г. Въпреки това брандингът на марката върху колата постепенно намаляваше и това според Прост е несправедливо.

Наистина мисля, че Рено заслужават повече, отколкото получават – заяви четирикратният шампион, който стана посланик на марката от миналата година. – Това вероятно са 12-ата конструкторска и 11-ата пилотска титла, които печелят, а не се виждат толкова (по колите). Това бе стратегия от страна на компанията. Най-важното нещо бе да се печели и ще го сторим отново. Може да имат различна визия и стратегия в бъдеще, но в момента работят по този начин.

Само Рено и още две компании – Ферари и Мерцедес – ще произвеждат новите, 1,6-литрови турбодвигатели и задвижващи системи за Формула 1, които ще се използват от догодина. (Хонда ще се върне в спорта през 2015 г.)

Най-важното е – особено при идващите нови агрегати – имиджът и брандът Рено да са по-добре познати като един от основните играчи във Формула 1. Но в крайна сметка наистина трябва да печелим – каза още Прост.