Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Реновациите на пистата Жил Вилньов закъсняват

Реновациите на пистата Жил Вилньов закъсняват

1053
0
Гран при на Канада, писта Жил Вилньов, Монреал
работата по новия пит комплекс на пистата Жил Вилньов продължава; снимка: Венелин Николов, Монреал

По-малко от месец преди тазгодишната Гран при на Канада реновациите по питлейна и сградите около него на пистата Жил Вилньов в Монреал продължават. Организаторите откриха официално част от сградите. Според местни медии обаче нещата не вървят по план и сериозно надхвърлят предварително планирания бюджет.

Проектът за реновациите възлизаше на 48 милиона канадски долара. Голямата част идват от бюджета на Монреал – 41 млн. Правителството на Квебек покрива останалата сума. Понастоящем разходите са достигнали 59 млн. долара.

Работата започна веднага след миналогодишното състезание на пистата Жил Вилньов

Срокът за приключването й бе април. В рамките на десетте месеца обаче има няколко сериозни закъснения. Според информация на местния телевизионен канал CTV Монреал при един от случаите протекъл покрив довел до повторно вършене на вече приключена работа. Допреди броени дни на трасето имаше 150 души, трудещи се по различни довършителни елементи. Един от тях бе цитиран да казва, че питлейнът може и да е готов навреме за надпреварата, но има възможност новите луксозни ложи да не бъдат довършени. Проектът за ложите е да събират 5000 души.

На официалното откриване на част от сградите президентът на организационния комитет Франсоа Дюмонтие бе цитиран да казва, че тежката зима не е успяла да попречи на проекта. Според кмета на Монреал Валери Плант вложените в реновациите усилия са си стрували.

Новостите по канадската писта бяха едно от условията в подновения договор за домакинство на кръг от Формула 1

Преди две години бе подписано продължение на контракта до края на 2029 г. Проблем при преговорите тогава бе фактът, че всъщност организаторите трябваше да построят нов пит комплекс за надпреварата през 2017-та.