Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Взето ли е решението за втория кокпит в Мерцедес?

Взето ли е решението за втория кокпит в Мерцедес?

2584
0
Валтери Ботас, Люис Хамилтън, Мерцедес
Валтери Ботас и Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

С приближаването на почивката във Формула 1 въпросът дали е взето решение за това кой ще кара втория болид на Мерцедес от догодина се задава все по-често. Тото Волф заяви, че това ще бъде решено през лятото, но не и кога ще има новини. Някои негови изявления през уикенда във Великобритания обаче навеждат на мисълта, че може би в екипа вече са наясно кой ще е съотборник на Люис Хамилтън от 2022 г.

Волф каза, че се чувства длъжен да осигури “меко приземяване” на Ботас, ако отборът подпише с друг пилот. Шефът на екипа от Бракли не за първи път заявява подобно нещо. През 2019 г. обясни, че ще се погрижи да осигури място на Ботас в друг конкурентен отбор, ако от тима решат да го освободят. Финландецът подписва едногодишни договори с отбора.

“Ако стигнем до ситуация, в която искаме да дадем шанс на друг пилот, въпросът вече не опира само до отношенията ни с Валтери. Мой дълг е да му осигуря добро бъдеще, защото той го заслужава.”

“Ботас е съотборник на най-добрия пилот в историята на F1 и не винаги е лесно да блеснеш в такава среда. Но той е фантастичен”, каза Волф

Представянето му в Гран при на Великобритания още веднъж демонстрира, че финландският пилот е отборен играч. Той пропусна Хамилтън, а след това Волф описа уикенда му като “блестящ”.

“Валтери беше много бърз, направи наистина солидно състезание, а Люис, който бе с твърдите гуми, беше в друго измерение в сравнение с всички останали на пистата“, допълни австриецът. „Ботас помогна на Люис да грабне победата. Той е отлична част от екипа и невероятен пилот с правилния характер.”

Същевременно при анализирането качествата на финландеца и Джордж Ръсел, почти неизменно се посочва огромната амбиция на 23-годишния младеж и желанието му да се докаже. Въпросът е дали в Мерцедес биха рискували да вкарат напрежение в екипа, ангажирайки британеца. Хамилтън многократно е посочвал, че предпочита Ботас. След надпреварата на Силвърстоун изрично му благодари.

„Наистина съм благодарен на моя съотборник. Той е страхотен съекипник и без неговото участие нямаше да спечелим състезанието”, каза Люис.

По въпроса кога ще обяви другия пилот на ръководения от него тим, след като Хамилтън вече подписа двегодишен договор, Волф намекна, че това може да стане веднага след лятната пауза.

“Мисля, че е важно Валтери и Джордж да знаят къде ще карат догодина. Ще очаквам въпроси по темата на Спа!”, засмя се Волф

Няколко дни след Гран при на Великобритания друга реакция – в интервю за RTL – също насочи мненията към това, че може би в Мерцедес вече са наясно със ситуацията.

„Нека видим какво ще решим или вече сме решили, но още не сме обявили“, коментира Волф в отговор на поредния въпрос за мястото в тима.

На повторение на питането кога все пак ще бъде обявено, той много старателно намигна на камерата и каза: „За съжаление нямам новини. Още не знам в коя посока ще поемем.“

Ако в Мерцедес предпочетат Ръсел, то в Уилямс ще търсят нов пилот. Според шефа на екипа Йост Капито има доста варианти.

“В момента не изключваме нито един пилот, който е свободен за догодина. Нико Хюлкенберг например няма ангажимент за 2022 г. Така че списъкът ни е доста дълъг”, каза Капито.

Хюлкенберг е тест пилот на Астън Мартин за сезон 2021. Сред слуховете бе и възможността Ботас и Ръсел да си разменят местата.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.