Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо: Новите коли ще покажат слабостите на някои пилоти

Рикиардо: Новите коли ще покажат слабостите на някои пилоти

35
0

Пилотът на Ред Бул Даниел Рикиардо смята, че новите болиди от 2017 г. ще разкрият някои от слабите страни на пилотите заради по-голямото физическо натоварване, на което ще са подложени състезателите. Поради по-широките крила и гуми догодина колите ще развиват значително по-високи скорости в завоите, което означава, че ще са по-взискателни към физиката на пилотите. И според австралиеца това може да доведе до истински шок за някои по-млади пилоти в спорта.

„Ако новите болиди изискват толкова физически усилия като по времето, когато правех първия си тест, то тогава може да се усети истински шок, заяви Рикиардо. – А това може да не се хареса особено на някои хора, които няма да оценят добре нещата, и на които ще бъдат разкрити слабите места. Горещите състезания ще бъдат трудните през сезона. Става въпрос за Малайзия, Сингапур. Ако не си подготвен за това, то последните 15-20 обиколки ще бъдат най-близкото нещо до ада.“

Рикиардо също така смята, че пилотите, които имат опит с предишните поколения коли (до 2013 г.), ще имат предимство спрямо младите, тъй като вече са изпитвали по-големите сили на притискане. „Пилотите, които са от дълго време в шампионата, искат да карат по-бързи коли. Но не по-предизвикателни технически, а трудни за каране и малко по-плашещи, каза австралиецът.

– Когато за първи път карах кола от F1 през 2009 г. скоростите в завоите бяха астрономически. Главата ми искаше да се откъсне. Ние по-опитните пилоти искаме това отново да е така и спортът да бъде на друго ниво. Предполагам, че връщането към по-широки гуми и по-голямата притискаща сила ще помогне това да се случи. А за младите няма да е никак лесно да свикнат с това.”