Начало Избрани Рикиардо: Би било прекрасно да приключа кариерата си в Ред Бул

Рикиардо: Би било прекрасно да приключа кариерата си в Ред Бул

1082
0
Даниел Рикиардо, Ред Бул
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо призна, че би било прекрасно ако той приключи кариерата си в F1 с Ред Бул. Австралиецът призна, че това ще бъде един приказен завършек на престоя му в световния шампионат. Но въпреки това той знае, че вероятността това да се случи не е голяма.

В края на миналата година Рикиардо загуби титулярното си място в F1 след като бе предсрочно освободен от Макларън. Сега австралиецът е трети пилот на Ред Бул и няма активна състезателна програма. Основната работа на Рикиардо е в симулатора в Милтън Кийнс, както и в маркетинговата дейност на австрийската компания.

Рикиардо е на разположение на Ред Бул при нужда. Австралиецът винаги е готов да замести някой измежду Макс Верстапен, Серхио Перес, Юки Цунода или Ник де Врис. До момента той бе в бокса на тима от Милтън Кийнс по време на уикендите в Австралия, Маями, Монако и Канада.

В момента Рикиардо обмисля накъде ще продължи неговата кариера. Австралиецът вярва, че все още е достоен за място в отбор от най-висок клас. Но от друга страна, възможностите на 33-годишния състезател за 2024 г. изглеждат силно ограничени

Завръщането на пълен работен ден в Ред Бул би било сбъдната мечта за австралиеца. В момента австрийския отбор доминира в шампионата и спечели всички стартове от началото на годината. Рикиардо караше за Ред Бул в периода 2014-2018 г. След това той реши да продължи кариерата си другаде.

Шансовете Рикиардо отново да застане до Макс Верстапен не са никак големи. В момента тимът разчита и на опитен пилот като Серхио Перес. Мексиканецът обаче се намира в много лоша форма през последните няколко старта. Това разбира се породи спекулации относно бъдещето му в Милтън Кийнс.

Но дори и едва евентуална раздяла с Перес едва ли ще помогне толкова на Рикиардо. По-вероятно е Ред Бул да повиши Юки Цунода или да даде шанс на Лиам Лоусън, отколкото отново да разчита на Даниел.

Рикиардо все пак ще кара автомобила на Ред Бул от 2023 г. Това ще се случи по време на тестовете на Пирели, които ще се проведат след състезателния уикенд във Великобритания.

Въпреки малките шансове, Рикиардо призна, че завръщане като титулярен пилот на Ред Бул би било перфектният край на неговата кариера в F1.

„Би било прекрасно да приключа кариерата си в Ред Бул. За мен това ще бъде като приказка“, сподели Рикиардо пред ESPN. „Честно казано, приказният край би бил да завърша кариерата си тук по свой собствен начин“, продължи австралиецът. „Ще видим. Вероятно ще трябва да си проправям път малко по-нагоре класирането, но честно казано би било наистина приятно да се върна тук“, добави резервният състезател на Ред Бул.

Според някои анализатори изказването може да означава, че австралиецът може да приеме състезателно място в Алфа Таури през следващия сезон. В момента екипът от Фаенца разчита на Юки Цунода и Ник де Врис. До момента нидерландецът не оправдава сериозните очаквания към себе си. Има вероятност Де Врис да бъде освободен от Алфа Таури, ако не подобри резултата си до началото на лятната пауза. Разбира се, Рикиардо би бил един от потенциалните заместници на Де Врис.