Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо дисквалифициран заради технически проблем

Рикиардо дисквалифициран заради технически проблем

2030
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Рено

Резултатът на Даниел Рикиардо в квалификацията за Гран при на Сингапур бе заличен заради технически проблем с неговото Рено. В решението се посочва, че „при изслушването бе установено – според стюардите извън всякакво съмнение, че екипът е използвал по-голяма от разрешената мощност от MGU-K”.

От Рено не са оспорили нито заключението, нито методологията за проследяване спазването на изискванията

Защитата на отбора се е състояла от две основни твърдения. Първото е, че увеличението на мощността е било много малко и реално не е довело да измерим ефект. Второто е, че провинението се е случило във втория бърз тур на Рикиардо в Q1. От френския тим са обяснили също така как според тях се е стигнало до проблема. Стюардите обаче не разпространиха тази информация, тъй като я смятат за поверителна за отбора. Освен това член 1.2.2 от Международния спортен код гласи, че липсата на предимство вследствие нарушение на техническите правила не е основателна защита.

Преди разследването от Рено определиха представянето си в квалификацията за Гран при на Сингапур като солидно

Рикиардо и Нико Хюлкенберг се класираха осми и девети в Q3. Това бе трета поредна квалификация, в която и двата болида на френския екип стигнаха до топ 10.

„Сесията бе много натоварена, дадохме всичко от себе си”, каза Хюлкенберг. „Вероятно това бе максимумът. Доволен съм от обиколките си. На тази писта борбата винаги е сложна заради стените и многото завои. Утре пак ще е така, а изпреварванията са трудни. Трябва да решим каква стратегия ще използваме, има възможност да излезе кола за сигурност и съм сигурен, че ще имаме шансове.”

Рикиардо допълни, че първата цел на отбора е била класиране и на двете коли в Q3 и тя бе постигната

„Не съм разочарован. Направихме добра сесия и постепенно наваксахме изоставането си този уикенд. Доволен съм, от осмо място има възможност за битка. Сега трябва да се съсредоточим върху състезанието. То е най-натоварващото за годината, но предизвикателството ми харесва”, каза още австралиецът преди да разбере, че е дисквалифициран.