Начало Избрани Рикиардо доволен от последното си състезание с Макларън

Рикиардо доволен от последното си състезание с Макларън

717
0
Даниел Рикиардо, Макларън
Даниел Рикиардо, снимка Макларън

Даниел Рикиардо финишира на девета позиция в Гран при на Абу Даби. Австралиецът спечели две точки във финалното си състезание за Макларън и бе доволен от постигнатия резултат, имайки предвид затрудненията, които изпитваше през изминалата кампания.

Рикиардо призна, че се чувства „спокоен“ за това как завършила последната му кампания за Макларън, независимо дали някога отново ще бъде титулярен пилот в F1. 33-годишният състезател от Пърт ще бъде извън стартовата решетка за сезон 2023.

Рикиардо даде осмо време в квалификацията на пистата Яс Марина, но потегли с пет места по-назад заради наказанието от Сао Пауло. Австралиецът използваше стратегия с едно спиране в бокса. Това му позволи да спечели няколко позиции. В края на състезанието Рикиардо имаше проблеми с гумите, но въпреки това успя да задържи зад себе си Себастиан Фетел и да спечели последните си точки за Макларън.

„Щастлив съм и съм спокоен, че сезонът завърши по този начин, а не като състезанието в Бразилия“, сподели Рикиардо.

„Виждането на карирания флаг и завършването в точките, просто ме кара да бъда малко по-спокоен за това как завърши тази година. Разбира се, не знам какво ме очаква в бъдеще, така че ако това е последното ми състезание, поне мога да кажа: „Добре“. Също така накрая имах хубава малка битка с Фетел. Чувствам се малко по-удовлетворен от представянето си, така че за това съм облекчен“, добави пилотът на Макларън.

Рикиардо се опита да контролира емоциите си по време на целия рейс уикенд в Абу Даби. Австралиецът реши съсредоточи върху настоящето, а не върху несигурното си бъдеще. 33-годишният състезател най-вероятно ще бъде трети пилот на Ред Бул от следващата година.

„Опитах се да не изпадам в излишни емоции. Честно казано абсолютно нищо не е толкова сигурно. Може би това бе [последното състезание], може би не бе. Все още има някои неща, което трябва да се случат. Затова не исках да бъда завладян от емоции, носталгия и всички тези неща“, обясни Рикиардо.

„Просто се опитвах да остана фокусиран до край. Със сигурност се опитвах да погълна всичко и да го оценя. В крайна сметка все още бях фокусиран и се опитвах да се съсредоточа върху 58-те обиколки на състезанието в Абу Даби“, добави пилотът на Макларън.