Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо: Хубаво е, че всички вече знаят какво става;Хорнер вярва, че решението...

Рикиардо: Хубаво е, че всички вече знаят какво става;Хорнер вярва, че решението е правилно

54
0
Даниел Рикиардо

Даниел Рикиардо изпитва облекчение от факта, че спекулациите по негов адрес престанаха. Ред Бул обявиха в началото на седмицата, че той ще стане техен пилот от следващия сезон.

Всички знаят какво става, включително аз. Чудесно е. Сега има какво да очаквам с нетърпение и очевидно съм много доволен, но има още осем състезания от настоящата година. Искам да се сбогувам както трябва с Торо Росо и ще вложа цялата си енергия в това. Този уикенд вероятно ще е малко натоварен, тъй като новината все още е прясна, но от тук нататък би трябвало полека-лека да се връщаме към нормалното си битие – коментира Рикиардо на пистата Монца днес.

Той настоя, че не е знаел нищо до миналата седмица. Малко по-късно шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер потвърди, че на пистата Спа в Белгия решение не е било взето. Едва след състезанието там той заедно със собственика на екипа Дитрих Матешиц и съветника Хелмут Марко са се събрали и са разгледали всички налични опции. Хорнер повтори, че привличането на Рикиардо е най-доброто решение в средно- и дългосрочен план, както и че не се притеснява от по-малкия опит на Даниел, тъй като през 2014 г. предизвикателствата ще са сериозни за всички в питлейна.

Аз лично разбрах в сряда миналата седмица – броени дни преди официалното обявяване – обясни Рикиардо. – На Спа не знаех нищо, така че никого не съм излъгал. Би ми харесало да съм наистина конкурентоспособен от самото начало. Наясно съм, че няма да е лесно, но като че ли най-доброто, което мога да сторя, е да работя колкото мога повече.

Хорнер обясни също така, че Даниел е предпочетен въз основа на обстойни анализи на цялата му кариера, представянето в Торо Росо, работата му на симулатора, тестовете, резултати и т.н. Той не се замесва в инциденти, а от по-задни позиции достига зоната на точките, отбеляза още англичанинът. На въпрос защо Жан-Ерик Верн бе пренебрегнат, след като бе пред австралиеца в класирането миналия сезон, а и в момента е на по-предна позиция, англичанинът заяви, че французинът тепърва ще се развива.

Вярвам, че това решение е правилно. Мисля, че Даниел заслужава шанс. Той е наистина бърз, млад, а зад тази широка усмивка се крие сериозна решителност. Не виждам причина да не е отличен в работата си догодина. Ако избирахме пилот само за Мелбърн, вероятно щяхме да сме на различно мнение. Но ние търсехме вариант за Мелбърн и остатъка от сезона, за бъдещето. Даниел е в началото на кариерата. Ще става по-силен, ще расте и ще се развива. Единствено времето ще покаже колко е добър – каза още Хорнер.