Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо иска изясняване на правилата за виртуална кола за сигурност

Рикиардо иска изясняване на правилата за виртуална кола за сигурност

81
0

Пилотът на Ред Бул Даниел Рикиардо заяви, че иска изясняване на правилата за пускането на виртуалната кола за сигурност. При такава ситуация автомобил на ФИА реално не се появява на пистата, като пилотите не могат да се изпреварват и трябва да запазят разликите помежду си. По време на Гран при на САЩ такава беше назначавана 2 пъти, като при първия австралиецът твърди, че тя е била отменена без предупреждение.

Затова той е бил изненадан от рестартирането на състезанието в 8-ата обиколка, както и от факта, че Нико Розберг е бил плътно зад него и го е изпреварил. Рикиардо в крайна сметка завърши едва 10-и, като нямаше добро темпо на вече изсъхналата писта.

„При виртуална кола за сигурност би трябвало да запазим разликата, като (преди пускането й) Розберг не беше зад гърба ми, а няколко секунди зад мен, обясни Рикиардо. – След това го видях да се доближава до мен по време на виртуалния сейфтикар. Помислих си, че със сигурност той ще отстъпи назад отново. А той ме изпревари и очевидно вече имаше зелени флагове. Не знам какво стана при тази ситуация.“

„Затова трябва да говорим генерално за виртуалната кола за сигурност, защото не беше ясно кога състезанието бе подновено. Ситуацията беше много объркваща, защото ти следваш едно време (максимално, зададено от ФИА), а паралелно с това да гледаш и бордовете със светлините.”