Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо: Мексико беше уикендът, за който си мечтаех от толкова време

Рикиардо: Мексико беше уикендът, за който си мечтаех от толкова време

1191
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо финишира на седма позиция в снощната Гран при на Мексико. Пилотът на Алфа Таури призна, че това е бил „уикендът, за който си е мечтал от дълго време“. Рикиардо също така бе много доволен да спечели първите си точки откакто се върна в базирания във Фаенца отбор.

Рикиардо бе една от приятните изненади в квалификацията на пистата в Мексико Сити. Австралиецът даде четвърто време и се нареди точно зад двете машини на Ферари и тази на Макс Верстапен. Рикиардо изпревари двамата състезатели на Мерцедес и Макларън, както и местния любимец Серхио Перес

Осемкратният победител в F1 имаше добър старт и известно време беше в челната петица. След това той поизостана заради червения флаг, който на практика провали стратегията му. Въпреки това Рикиардо показа добро темпо и дори се бореше с много по-бързите болиди на Мерцедес и Макларън. В крайна сметка австралиецът завърши на седма позиция и спечели първи точки от Гран при на Абу Даби 2022.

„Мексико беше уикендът, за който си мечтаех от толкова време. Чувствах се добре и дори повече от добре. Удовлетворен съм, защото имаше два трудни старта от място. Разстоянието до завой №1 е толкова дълго и на практика всичко можеше да се случи“, сподели Рикиардо.

Пилотът на Алфа Таури призна, че е бил леко разочарован това, че не е финиширал малко по-напред. Той потвърди, че спирането на надпреварата е оказало негативно влияние върху състезанието му.

„Честно казано, червеният флаг ни навреди. Не искам обаче да го казвам твърде егоистично, защото имаше голям инцидент“, обясни Рикиардо. „Това групира всички и позволи на някои автомобили да използват нов комплект гуми медиум, с който ние не разполагахме. Все пак трябва да сме щастливи да завършим на седмо място и да спечелим шест точки“, продължи състезателят на Алфа Таури.  „В края се доближихме много до Джордж. Като цяло, това, че се борих с Мерцедес в края, ме прави по-щастлив, отколкото [да съм тъжен от] изпускането на шестото място“, каза още Даниел Рикиардо. Благодарение на силния резултат на австралиеца, Алфа Таури се изкачи с две места в шампионата при конструкторите.

Другият пилот на Алфа Таури Юки Цунода финишира 12-ти в надпреварата на пистата „Аутодромо Ерманос Родригес“. Японецът имаше контакт с Оскар Пиастри (Макларън), заради който се завъртя и загуби позиции. Съотборникът на Рикиардо все пак успя да навакса част от загубеното и се доближи близо до зоната на точките

„Поздравявам отбора и Даниел за спечелените точки. Темпото на автомобила беше толкова добро, колкото очаквахме. Затова е жалко, че имах контакт с Пиастри“, каза Цунода.

„Доволен съм от стинта си с твърдата смес, без който нямаше да съм на осмо място. Това показа, че болидът беше добър. Трудно е да следваш колите пред себе си. Усетих, че гумите започват да се износват, заради което исках да изпреваря съперниците си възможно най-скоро. Огромни извинения за инцидента, който ме изпрати в задната част на колоната.“

„Тази писта подхождаше добре на нашия автомобил заради бавните завои. Именно това ме кара да съм оптимист за предстоящия старт в Бразилия. Надявам се, че ще можем да се борим за топ 10 и в другите оставащи състезания за сезон 2023“, добави Юки Цунода.