Начало Избрани Рикиардо разкри подробности за ролята си в Ред Бул през 2023 г.

Рикиардо разкри подробности за ролята си в Ред Бул през 2023 г.

1333
0
Даниел Рикиардо, Ред Бил
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо разкри подробности за ролята си в Ред Бул през 2023 г. Опитният австралиец каза, че работата му в Милтън Кийнс ще бъде наистина важна за титулярните пилоти Макс Верстапен и Серхио Перес.

Рикиардо направи крачка назад в своята кариера. 33-годишният състезател няма да бъде на стартовата решетка през сезон 2023 в F1. Австралиецът реши да си вземе малко „творчески отпуск“ и да работи не толкова натоварваща работа.

В края на миналата година стана ясно, че Рикиардо се връща в Ред Бул. Това ще бъде втори престой за него в австрийския тим след периода 2014-2018 г. Тогава той записа седем от общо осемте си победи в F1 и бе един от топ пилотите на Формула 1.

Сега ролята на Даниел Рикиардо ще бъде коренно различна. Опитният австралиец е един от резервните пилоти на базирания в Милтън Кийнс тим. Така той ще работи зад кулисите и ще помага на Верстапен и Перес. Освен това той ще се занимава и с маркетинговата дейност на Ред Бул както в F1, така и извън нея.

Рикиардо присъства по време на представянето на „новата“ разцветка на австрийския отбор в Ню Йорк. Там той обясни какво точно ще прави през 2023 г.

„Ще бъда там [в Милтън Кийнс] след няколко седмици и ще се подготвям за сезона. Ще работя много в симулатора. Това ще бъде голяма част от моята работа и моя принос, докато момчетата ще се заемат с нещата на пистата“, сподели Рикиардо.

„Ще работя зад кулисите, за да развия автомобила и да помогна да се разбере посоката, в която Чеко и Макс искат да го поведат. Освен това ще се опитам да дам и част от моя опит.“

Рикиардо ще бъде на разположение на Ред Бул в избрани състезателни уикенди от сезон 2023. През останалото време отборът ще разчита на Лиам Лоусън. Осемкратният победител в F1 ще използва опита си по най-добрия начин, за да помогне на „Червените бикове“ да защитят титлата си.

„Ще следя състезателните уикенди дори и да не съм на пистата. Също така ще имам достъп до всички комуникации и ще бъда близо до всички инженери, както и в чат каналите с тях и ще се опитвам се да разбера какви тенденции започваме да виждаме“, каза Рикиардо.

„Дори и да печели всяко състезание, никой автомобил не е перфектен – винаги се опитваш да преследваш нещо. Така че [ще] се опитам да разбера посоката, в която те искат да върви автомобилът и как да се развива.“

„Искам да развия идея или нещо, което съм научил през последните няколко години в състезанията с други отбори. Може би ще се опитам да дам някакви насоки, съвети или нещо, което да тествам в симулатора и да се опитам да дам положителна обратна връзка.“

Рикиардо призна, че се чувства добре отново да носи цветовете на Ред Бул след като прекара последните четири сезона в Рено и Макларън.

„Щастлив съм да облека отново униформата на Ред Бул. Това е като завръщане у дома. Един вид сега навлизам в тази втора фаза на кариерата ми и се чувствам топло и уютно, защото има толкова много познати лица. Усещането е все едно се при семейството с наистина приятни спомени“, завърши Даниел Рикиардо.