Начало Избрани Рикиардо: Вълнувам се да се върна на пистата като титулярен пилот от...

Рикиардо: Вълнувам се да се върна на пистата като титулярен пилот от F1

1576
0
Даниел Рикиардо, Ред Бул
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо коментира завръщането си като титулярен пилот от F1. Пилотът на Алфа Таури няма търпение отново да бъде на пистата. Австралиецът не се притеснява от факта, че разполага с бавен и труден за управление болид.

Рикиардо остана без пилотско място след като бе освободен от Макларън в края на 2022 г. 34-годишният състезател реши да стане резервен пилот на Ред Бул. Така той остана близо до света на F1. Рикиардо прекарваше по-голямата част от времето си в симулатора в Милтън Кийнс и бе в бокса по време на избрани стартове

Австралиецът кара RB19 по време на тестовете на Пирели, които се проведоха малко след края на Гран при на Великобритания. Това бе първо участие за Рикиардо зад волана на даден автомобил от началото на годината.

Във вторник следобед бе обявено, че Рикиардо заменя Ник де Врис в тима на Алфа Таури. Нидерландецът бе освободен от младежкия отбор на Ред Бул след само 10 старта. На неговото място д-р Хелмут Марко реши да използва опитния австралиец. Според думите на австриеца, Рикиардо е записал достатъчно добри времена, които са го убедили да вземе това дръзко решение.

Рикиардо ще запише първи си старт за 2023 г. следващата седмица. Австралиецът няма сериозни очаквания за първите си състезания с Алфа Таури. Той оценява голямото предизвикателство, пред което е изправен в отбор от Фаенца, който в момента заема последното място в шампионата на конструкторите.

„Вълнувам се да се върна на пистата като титулярен пилот от F1. Това със сигурност е голямо предизвикателство за мен- да скоча толкова бързо в автомобила и да се справя добре“, сподели Рикиардо в ексклузивно интервю за сайта на F1.

„Но също така имам чувството, че през последните няколко години преминах през много трудни неща. Затова не се страхувам от нищо, което може да ми се случи“, продължи Рикиардо. „Съзнавам, че автомобилът  на Алфа Таури ще има своите ограничения. Може би той няма толкова голямо сцепление като този на Ред Бул, който карах преди няколко дни. Ако се чувствам сравнително балансиран, тогава това ще бъде нещо, с което мога да работя.“

„Те очакват резултати и добро представяне. Лично аз смятам, че е трудно да определя на какво съм способен преди да се кача в колата. Не знам дали ще бъда 8-ми или 14-ти. P8 ли е? Това е P14? Не мисля, че ще има някакво напрежение до края на лятната пауза. Но също така не очаквам да имам бавен старт. Искам да започна работа и да се опитам да използвам това, което съм научил през това свободно време и да мога да го използвам“, каза още Рикиардо.

Завръщането на Рикиардо в F1 бе доста изненадващо. Опитният австралиец каза, че обаждането от д-р Хелмут Марко е дошло в правилния момент, заради което той не е мислил много преди да приеме предложението на Ред Бул

„Не ми се наложи да мисля много за това. Веднага след като се върнах в това семейство [на Ред Бул], имам чувството, че просто преминавам през всичко отново. Това са обажданията, които получавах преди. Затова нямаше съмнение, че ще кажа „да“. Това беше просто реалността“, призна Рикиардо.

„Аз съм част от семейството на Ред Бул от толкова дълго време. Знаех, че тези неща могат да се случат. Въпреки че със сигурност се радвах да съм в почивка тази година, в съзнанието си знаех, че може би ще ми се обадят.“

Рикиардо прекара две трудни години в Макларън. Австралиецът призна, че е започнал да се чувства в свои води едва след като прекара няколко сесии в симулатора на Ред Бул.

„Завръщането ми в Ред Були посрещането, което получих, когато се върнах в този отбор, беше малко съкрушително – в положителен смисъл разбира се“, обясни пилотът на Алфа Таури. „След като направих няколко сесии в симулатора, започнах да се чувствам отново себе си. Това ме върна към нормалния Даниел, в когото се влюбих отново и бях готов да се върна на пистата“, завърши Даниел Рикиардо.