Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо: Верстапен e вторият най-добър пилот в F1

Рикиардо: Верстапен e вторият най-добър пилот в F1

6148
0
Макс Верстапен и Даниел Рикиардо
Макс Верстапен и Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо определи бившия си съотборник в Ред Бул Макс Верстапен като втория най-добър пилот в F1. Двамата състезатели прекараха около три сезона в тима от Милтън Кийс. 

След като направи добро впечатление в тима на Торо Росо, Верстапен премина в главния отбор на Ред Бул. Нидерландецът спечели първото си състезание за екипа, след като удържа зад себе си Кими Райконен. В битката между двамата пилоти Рикиардо надделя през 2016 и 2017, докато през 2018 Верстапен изпревари австралиеца, който след това напуска в посока Рено.

Рикиардо заяви, че все още има ясни спомени от първата им съвместна тренировка на пистата Каталуния. Той отбеляза силното темпо на Макс и липсата на страх, които според него са допълнени от нарастващата зрялост.

„Като човек много харесвам Макс. Със сигурност вероятно е било по-лесно да се разбираме един с друг след като вече не бяхме съотборници. Това е така защото вече не сме един срещу друг. Мисля, че той е много зрял за възрастта си и харесвам начина, по който си върши работата. Ние сме доста различни, но мисля, че държи да думата си и е много сериозен. Определено го харесвам и уважавам заради това“, сподели Рикиардо.

„Помня първата му тренировка в Барселона, когато за пръв път влезе в гаража на Ред Бул. Веднага се включи в работата по колата. Спомням си като видях данните, казах „Добре, той не сбърка!“. Мисля, че той има скорост, тази чиста скорост и липса на какъвто и да е страх. Сега има и тази зрялост, която да го направи пилот от най-високо ниво“.

Поглеждайки назад, Рикиардо се изказа положително за Верстапен като съотборник въпреки някои лоши моменти. Най-запомнящият се от тях беше състезанието в Азербайджан през 2018, когато двамата с Макс се удариха на старт-финалната права.

„Беше забавно. Определено имахме някои сблъсъци по пистата, но никога не сме имали проблеми. Колкото и свирепи да бяхме, се справихме доста добре. Разговорите ни никога не са били враждебни. Обменяхме информация доста добре. Бяхме доста открити един с друг и средата в тима беше добра“.

Даниел не се съмнява в потенциала на Верстапен и вярва, че някой ден той ще стане световен шампион, независимо дали през 2021 или по-нататък. 

„Ако не е тази година, мисля, че е неизбежно да стане шампион в близко бъдеще. Това не е лесно за постигане, но вярвам, че той има всички качества да го направи. Също така състезателният му дух е добър и се поучава много от допуснатите грешки“.

Попитан от журналистите да каже кой е най-добрият пилот, Рикиардо заяви:

„До деня, в който се оттегля, винаги ще вярвам, че аз съм най-добрият. Когато спра ще бъде денят, в който няма да вярвам, че съм най-добрият. Макс ли е вторият най-добър? Вероятно! Вероятно!“, завърши Даниел Рикиардо.