Начало Избрани Рикиардо: Все още вярвам, че имам място във Формула 1

Рикиардо: Все още вярвам, че имам място във Формула 1

1323
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Макларън

Бъдещето на Даниел Рикиардо в Макларън става все по-несигурно. Австралиецът има договор до края на сезон 2023, но от британския тим опитват всякакви начини, за да успеят да го освободят без да плащат сериозна неустойка.33-годишният състезател вярва, че може да остане във Формула 1 още няколко години.

В началото на месеца започнаха размествания в някои отбори. Първо Фернандо Алонсо подписа договор с Астън Мартин. Испанецът ще замени Себастиен Фетел, който реши да се оттегли. След това от Алпин обявиха, че Оскар Пиастри ще заеме мястото на двукратния световен шампион. Около два часа по-късно след съобщението на френския тим, Пиастри заяви, че няма да се състезава за Алпин през 2023 г.

Упорито се твърди, че австралиецът е подписал договор с Макларън и ще замени Рикиардо. Ако това се случи, бившият пилот на Ред Бул може да се попадне в неприятна ситуация. Има вероятност той да напусне F1 след края на годината ако бъде освободен от Макларън и не си намери място в друг отбор.

Рикиардо даде интервю за австралийския сайт Speedcafe. Състезателят на Макларън категорично заяви, че иска да остане на стартовата решетка още няколко сезона.

Със сигурност има няколко неща, които ме мотивират. Това трябва да е един от малкото спортове в света, в който се занимават само 20 души. Всеки един пилот е като 0.001% от групата. Така че да можеш не само да си част от тази група, но и да се състезаваш в нея. Това само по себе си е нещо уникално, което ми харесва.“

Въпреки всички затруднения с Макларън, Рикиардо спечели миналогодишното състезание на Монца. Австралиецът и Ландо Норис донесоха първа двойна победа на британския тим от повече от десетилетие.

33-годишният пилот от Пърт вярва, че отново ще се появи възможност, в която той може да се бори за подиум и дори за победа.

„Истината е, че възходите са толкова силни, защото в тях се влага толкова много труд и енергия, обясни Рикиардо.

Разбира се, че поемаш рискове, например за да спечелиш състезание. Не си отишъл да караш в неделя просто за спорта, а си заложил всичко на карта и си натоварил тялото си психически и физически.“

„След това първото място и наградата са доста невероятни и впечатляващи. Вероятно мога да продължа, но има няколко неща, които трябва да се оправят.

„Все още вярвам, че имам място във Формула 1. Не съм загубил скоростта си и мога да се боря за повече точки и подиуми. Може да се появи добра възможност във всеки един уикенд. Просто трябва да се възползвам от нея.“

„Миналогодишното състезание в Монца беше невероятно. Само седмица преди това в Зандвоорт никой  не очакваше нещо подобно, дори и самия аз. Мисълта, че подобен уикенд може да е на една седмица разстояние, е доста готина“, завърши Даниел Рикиардо.