Начало Избрани Рикиардо: Наказанието ми в Мексико беше повече от достатъчно

Рикиардо: Наказанието ми в Мексико беше повече от достатъчно

736
0
Даниел Рикиардо, Макларън
Даниел Рикиардо, снимка Макларън

Даниел Рикиардо завърши на седма позиция в Гран при на Мексико. Пилотът Макларън записа едно от най-добрите си класирания от началото на сезон 2022 в F1. Това бе и един от редките случаи, в които австралиецът финишира пред съотборника си Ландо Норис.

Рикиардо потегли от 11-та позиция на стартовата решетка в Мексико Сити. Австралиецът направи лош старт и се срина до 13-тото място. Опитният състезател изкара 45 обиколки със средно твърдите гуми, преди да ги смени с меки.

Рикиардо водеше битка с Юки Цунода от Алфа Таури. Двамата имаха контакт на шести завой, заради който пилотът на Макларън получи наказание от 10-секунди. Въпреки това Рикиардо показа невероятно темпо и финишира седми след като изпревари Ботас, Алонсо и Окон. Благодарение на този резултат австралиецът помогна на Макларън да стопи част от изоставането си от Алпин.

„Състезанието беше като влакче в увеселителен парк. В крайна сметка съм щастлив. Искаше ми се надпреварата да е по-гладка от гледна точка на това, че никога не искаш да имаш контакт и никога не искаш да получиш наказание. Това беше като малък облак над иначе добрия неделен ден. Все пак тази санкция не оказа някакво влияние върху крайния ми резултат“, сподели Рикиардо.

„Наказанието ми в Мексико беше повече от достатъчно. Видях повторението и все пак ще поема по-голямата част от отговорността, но не е като да съм влязъл странично и да съм се блокирал. Просто бях там. Цунода трябваше само да ми даде малко повече място. Ако това бе станало и двамата щяхме да преминем през този завой. Ще го приема, но не мисля, че това е нещо, за което трябва да се самообвинявам“, продължи Рикиардо.

„Бях доста потиснат, когато Том [Сталард] се обади по радиото и ми каза, че имам 10 секунди наказание. Това бе единственото състезание, в което имахме скорост и имах шанс за повече точки. Все още чувствах, че имам скорост с меките гуми така че просто сведох глава и продължих. Ландо ме пропусна пред себе си. което ми позволи да продължа да атакувам. Когато видях Алпините точно пред мен, си казах „добре, играта започна“. Знаех, че ако задържа Джордж [Ръсел] зад себе си и не загубя няколко секунди до синия флаг, имам реален шанс за добро класиране.“

Рикиардо благодари на механиците на Макларън, които смениха гумите на неговия болид за 1.98 сек. По този начин британският екип записа най-бързия питстоп от началото на сезон 2022 в F1.

„Бях напрегнат в продължение на няколко обиколи, преди той да направи второ спиране за да атакува най-бързата обиколка. Това ми помогна да си отдъхна малко. Също така съм щастлив от работата на всички в отбора. Искам да благодаря на механиците, които смениха четирите гуми за 1.98 сек. Според мен, това бе най-бързият питстоп от началото на годината“, завърши пилотът на Макларън.

Съотборникът на Рикиардо Ландо Норис финишира девети. Британецът загуби две позиции на старта и се движеше около 10-11 място. След това от Макларън решиха да сложат твърди гуми на неговия болид, което се оказа не толкова правилно решение.

„Състезанието беше добро. Загубих няколко места на старта. Потеглянето ми не беше лошо, но не беше и най-доброто. Не трябва да забравяме и колко е дълъг пътя до първи завой“, каза Норис.

„Трябваше да вляза в бокса, за да покрия Юки и да премина към твърдите смеси. Това не бяха гумите, които трябваше да използвам! Загубих много време в сравнение с Даниел, който премина на софт, което в крайна сметка беше много, много по-бърза стратегия. Все още съм щастлив, защото смятам, че свършихме добра работа и извлякохме максимума, който можехме. Отборът отбеляза няколко добри точки. Успяхме д надвием Алпин, което бе главната ни цел. Ще се върнем във фабриката, за да работим усилено преди състезанието в Бразилия.“, добави пилотът на Макларън.