Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Рио де Жанейро спряха строежа на писта, на Имола обмислят допускането...

В Рио де Жанейро спряха строежа на писта, на Имола обмислят допускането на ваксинирани фенове

1318
0
писта, трасе, асфалт, настилка
снимка: Пирели

Новият кмет на Рио де Жанейро Едуардо Паеш спря проекта за нова писта там. Предишната администрация се надяваше да привлече Гран при на Бразилия от Формула 1, но не успя. Интерлагос в Сао Пауло сключи нов договор, макар че и там има затруднения. Контрактът бе замразен от съда заради предвидените да се вложат в него общински средства.

Проектът в Рио де Жанейро бе избрал местоположение за нова писта, което не бе прието добре. Мястото бе в залесен регион в бедните квартали на града

Строежът изискваше изсичането на близо 200 000 дървета и това предизвика протести. Прокурори от района обявиха, че гората е дом на 21 застрашени животински вида. Въпреки това проектът бе придвижван, включително с помощта на президента на страната Жаир Болсонаро.

Сега обаче регионалният съветник по околната среда Едуардо Кавалиере съобщи, че по искане кмета е отхвърлил молбата за разрешителни за начало на работата. Едуардо Паеш зае поста миналия месец. Той многократно бе посочвал, че не подкрепя проекта.

Организаторите на състезанието на пистата Имола пък обмислят да допускат на трибуните само ваксинирани зрители

Надпреварата ще е втори кръг от сезон 2021 във Формула 1 и промоутърът се надява да се проведе със зрители. Това няма да е лесно, но пистата има нужда от прихода.

Местен съветник обясни, че без публика всички организационни разходи трябва да се платят от трасето – около 2 милиона евро.

„На трасето обмислят допускането само на ваксинирани хора“, допълни президентът на региона Емилия Романя Стефано Боначини. „Изобщо не се говори за тестване преди събитието.“