Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Роб Маршал ще е новият технически директор на Макларън

Роб Маршал ще е новият технически директор на Макларън

1485
0
Роб Маршал
Роб Маршал; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Роб Маршал ще е новият технически директор на Макларън, съобщиха официално от тима от Уокинг. 55-годишният британски инженер работи през последните 17 години в Ред Бул, където стигна до един от най-високите постове в конструкторския отдел. Маршал ще започне работа в Макларън на 1 януари 2024 г. Той ще е част от новата техническа структура на британския тим и заедно с Питър Продрому и Давид Санчес ще отговаря директно пред шефа на екипа Андреа Стела. Роб Маршал ще има един заместник – Нийл Хъдли ще заеме новосъздадения пост.

„Изключително съм доволен, че Роб Маршал ще се присъедини към Макларън“, коментира Стела

„С над 25 години опит в автомобилния спорт Роб ще донесе със себе си огромен опит и знания, натрупани и доказани и в Ред Бул. Неговото назначение е една от основните стъпки по пътя на тима обратно към победите. Ние ме отбор с амбицията да се бори за шампионати. През последните сезони не показахме тенденция към подобрение и от месеци работим да обърнем тази посока на развитие. Част от подхода ни е да подсилим отбора си с експерти заедно с продължаващите проекти за осъвременяване на инфраструктурата ни“, допълни ръководителят на Макларън.

Роб Маршал прекратява работата си в Ред Бул незабавно и излиза в т.нар. gardening leave

За инженер на толкова висок пост периодът, през който не може да работи в друг отбор от Формула 1 може да е дори по-дълъг от година. Шестте месеца вероятно са договорени директно с Макларън.

„Бихме искали да благодарим на Роб за всичко, което е направил за отбора ни през последните 17 години“, заяви шефът на Ред Бул в F1 Кристиан Хорнер.

„Неговата работа по невероятните автомобили, с които спечелихме шампионатите от 2010 до 2013 г., бе наистина блестяща. В следващите години Роб Маршал продължи да е ключова фигура в отбора. От 2016 г. заемаше длъжността на главен инженерен директор и участваше в различни проекти в компанията ни. Влиянието му ще ни липсва. Благодарим му за всичко сторено и му желаем всичко най-добро в новата роля“, допълни Хорнер.