Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: А си мислехме, че в Монако Ферари ще е основният ни...

Хорнер: А си мислехме, че в Монако Ферари ще е основният ни съперник

2418
0
Ред Бул, Фернандо Алонсо, Макс Верстапен
Алонсо отиде при Ред Бул, докато се снимаха след победата в Монако; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Фернандо Алонсо защити решението на тима си Астън Мартин да сложи гуми медиум на неговата кола в началото на дъжда по време на Гран при на Монако. Той заяви, че решението е било очевидно, тъй като в този конкретен момент пистата била 99% суха. Това обаче не бе толкова очевидно за съперниците и особено Ред Бул. Шефът на тима от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер заяви образно, че от Астън Мартин направо са освободили екипа му от кукичката с това си действие. Същевременно коментира, че в ръководения от него отбор си мислели, че основният им съперник в Монте Карло ще е Ферари.

„В ретроспекция мисля, че може би трябваше да вкараме Макс по-рано за интермедии. Според мен разликата от 9-10 секунди бе достатъчна. Останахме изненадани, че те (Астън Мартин – б.р.) сложиха медиум. Направо ни откачиха от кукичката! Ако Алонсо беше сложил интермедии, нещата щяха да са далеч по-трудни за нас при спирането в пита“, заяви Хорнер след четвъртата победа на Макс Верстапен за сезон 2023.

„В Монако бяхме на лимита. Знаехме, че това състезание ще е най-голямото ни предизвикателство през първата половина на сезона. При тези характеристики и ниската скорост на пистата мислехме, че Ферари ще е основният ни съперник, но Фернандо беше невероятен през целия уикенд“, допълни Хорнер

„Състезанието наистина бе сложно. Нищо не можеш да спечелиш, когато колата ти е начело. Можеш само да загубиш. Затова просто трябва да работиш според условията. Имаме хора, които наблюдават ситуацията. Наблюдаваш радара, публиката, мъчиш се да сглобиш какво предстои. По принцип пилотът знае най-добре какво става на трасето“, каза още шефът на Ред Бул.

Хелмут Марко пък необичайно за себе си защити Серхио Перес, който след грешката си в квалификацията потегли от дъното на стартовата решетка и остана без точки

„В тази ситуация решихме да поемем риск (с гумите). Беше ясно, че ще заложим на различна стратегия – софт и след една обиколка хард. За съжаление това не се получи заради последвалия инцидент. Надявам се грешките от този уикенд да са били достатъчно за цялата състезателна година. Вината не бе само негова, но и на отбора. Като цяло скоростта му бе добра, когато бе на чиста писта, но катастрофата в квалификацията му съсипа уикенда“, заяви Марко за Перес.